Bajgle to nic innego, jak drożdżowa bułka w kształcie pierścienia. Wypiekane były przez Żydów już w XVII w. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je także w swojej kuchni. Wybierając do tego mąkę orkiszową, wzbogacamy dietę o wartościowe składniki odżywcze. Takie śniadanie nabiera zupełnie nowego wymiaru.
Składniki na 8 porcji:
mąka orkiszowa – 400 g(można użyć pszennej)
drożdże suche – 1 ½ łyżeczki(mogą być świeże wtedy 15 g)
woda (letnia) – 250 ml
oliwa z oliwek – 2 łyżki
sól – 2 łyżeczki
ksylitol – 1 łyżeczka
sezam – 50 g
czarnuszka 30 g
2 jajka – do posmarowania ciasta
2 litry wody i 2 łyżki sody (do ugotowania bułek)
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz cukier.Dodaj wodę, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie po kolei formujemy bajgle. Dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Pierwsza opcja to taka, że w każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć. Kładziemy je na papierze wysmarowanym oliwą. Następna opcja to w rękach formujemy kulkę z fragmentu ciasta a następnie spłaszczony ją i robimy kciukiem sporą dziurę w środku.Nasza bułka ma mieć wygląd obwarzanka. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je wilgotną ścierką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
Wstawiamy wodę w garnku o dużej średnicy (ja użyłam płaskiego ale szerokiego). Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy sodę . Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody (wykładamy na ręcznik papierowy)i przekładamy ponownie na blachę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką (może być mak) lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy na funkcji góra -dół przez 15 minut.
Bajgle orkiszowe najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem warzyw ,sałaty ,sera, wędliny, kurczaka, ale też można wcinać je solo.
Smacznego.