26 lutego 2024

Orkiszowe bajgle z sezamem i czarnuszką

 Bajgle to nic innego, jak drożdżowa bułka w kształcie pierścienia. Wypiekane były przez Żydów już w XVII w. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je także w swojej kuchni. Wybierając do tego mąkę orkiszową, wzbogacamy dietę o wartościowe składniki odżywcze. Takie śniadanie nabiera zupełnie nowego wymiaru.


Składniki na 8 porcji:

mąka orkiszowa – 400 g(można użyć pszennej)

drożdże suche – 1 ½ łyżeczki(mogą być świeże wtedy 15 g)

woda (letnia) – 250 ml

oliwa z oliwek – 2 łyżki

 sól – 2 łyżeczki

 ksylitol – 1 łyżeczka

 sezam – 50 g

czarnuszka 30 g

2 jajka – do posmarowania ciasta

2 litry wody i 2 łyżki sody (do ugotowania bułek)


PRZYGOTOWANIE 

Wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz cukier.Dodaj wodę, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie po kolei formujemy bajgle. Dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Pierwsza opcja to taka, że w każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć.  Kładziemy je na papierze wysmarowanym oliwą. Następna opcja to w rękach formujemy kulkę z fragmentu ciasta a następnie spłaszczony ją i robimy kciukiem sporą dziurę w środku.Nasza bułka ma mieć wygląd obwarzanka. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je wilgotną ścierką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Wstawiamy wodę w garnku o dużej średnicy (ja użyłam płaskiego ale szerokiego). Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy sodę . Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody (wykładamy na ręcznik papierowy)i przekładamy ponownie na blachę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką (może być mak) lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy na funkcji góra -dół przez 15 minut.

Bajgle orkiszowe najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem warzyw ,sałaty ,sera, wędliny, kurczaka, ale też można wcinać je solo.






Smacznego.


23 lutego 2024

A'la stek wieprzowy mielony

 Zapraszam na szybki przepis. Jeśli znudziły się Wam pospolite kotlety mielone, mam alernatywę.Pzyrządźcie je nieco inaczej.

 A'la steki podane z cebulką są wspaniałym i smacznym daniem.

Po szczegóły zapraszam do przepisu.


Z tego przepisu wychodzi 10 sztuk a'la steków 

SKŁADNIKI 

1 kg mięsa mielonego

2 jajka

sól, pieprz , zioła prowansalskie lub inne, które lubicie

pół szklanki zimnej wody

mąka pszenna do obtoczenia (u mnie orkiszowa)

2 ząbki czosnku

3 cebule czerwone

3 cebule białe


WYKONANIE

Mięso zmielić na gdybym sicie. Dodać jajko, czosnek, przyprawy i wodę. Wyrobić masę.

Formować okrągłe płaskie steki. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron. Przełożyć kotlety na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Cebulę doprawić solą i odrobiną cukru. A'la steki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec około 20 minut. Podawać z cebulką na wierzchu. Do tego ziemniaki, ulubiona surówka i mamy pyszny obiad.Wyszło pysznie.








Smacznego.

9 lutego 2024

Migdałowy pudding z chia z musem malinowym

 Zapraszam dziś na migdałowy pudding chia, czyli deser zrobiony z nasion chia zanurzonych w mleku migdałowym. Mój pudding podałam ze świeżymi owocami . W ten sposób otrzymałam przepyszny i zdrowy deser. Gorąco polecam!

Uwielbiam maliny, zwłaszcza w połączeniu z migdałowym aromatem. Stąd też deser chia z musem malinowym i mlekiem migdałowym wydał się rewelacyjnym pomysłem!

Lekki i kremowy, a jednocześnie sycący deser, który może stać się dodatkiem do śniadania lub samodzielnym posiłkiem.


SKŁADNIKI

1 L mleka migdałowego

15 łyżek chia

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżka erytrytolu

300 g malin(u mnie mrożone)

300 g borówek

150 g migdałów 

Mleko migdałowe zagotować, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz erytrytolem odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i  wstawić na noc do lodówki.Można pominąć lodówkę, gdyż pudding w czasie godziny gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki lub po godzinie czasu polać musem z malin, dodać borówki i uprażone migdały.

PRZYGOTOWANIE MUSU Z MALIN

Maliny podgrzewamy w rondlu,aby się rozpadły.Gorący sos malinowy ostrożnie przepuszczamy przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy cukier do smaku (u mnie erytrytol). Można dodać sok z cytryny.







Smacznego.



4 lutego 2024

Zupa krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy i imbiru

 Zupa krem z burakiem, pomarańczą i imbirem to smaczny przepis na obiad dla dorosłych jak i dla dzieci.

Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź  przepis na pyszną zupę z buraków.


Składniki:

Składniki na 6 porcji:

- 10 średnich buraków

- 2 pomarańcze

- 4 ząbki czosnku

-1 łyżka startego imbiru

-łyżka soku z limonki 

-łyżka miodu

-2 cebule

- 1 l bulionu warzywnego

- łyżeczka suszonego tymianku

- sól,pieprz

-  ser kozi 200 g lub ser feta 

Przygotowanie kremu 

Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.

Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.W garnku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy starty imbir oraz buraczki.Wlewamy  bulion oraz wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy do bulionu.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.

Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy dwie łyżeczki ( tej skórki) do garnka.Dodajemy tymianek ,sól i pieprz , miód i sok z limonki. Miksujemy na gładki krem.Posypujemy startym kozim serem.





Smacznego.


1 lutego 2024

Zupa krem z pieczonej papryki

 Kremowa, aromatyczna i pyszna zupa krem z papryki pieczonej zachwyci wszystkich. Dodatek uprażonych pestek słonecznika oraz sera camembert doda jej wyrazistego smaku, a siekane liście kolendry orzeźwienia. Polecam serdecznie. 



Składniki:

Na zupę:

papryka czerwona 6 sztuk

cebula czerwona 2 sztuki

czosnek 3 ząbki

ziemniak 2 sztuki

rosół  lub inny bulion 1,5 litra

serek kremowy paprykowy 200 gramów

śmietanka 30% 200 mililitrów

słonecznik ziarna 1/2 szklanki

masło klarowane 2 łyżki lub olej 

natka kolendry do dekoracji i jako składnik zupy 

camembert jako dodatek 

Sól ,pieprz  mielony ,cukier,papryka słodka mielona 

Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Papryki skrop olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna.  Po tym czasie, gorące papryki włożyć na kilka minut do torby foliowej lub miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. To sprawi, że papryki się zaparzą i będzie je łatwiej obrać. Obrać papryki ze skóry. 

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Cebulę  pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki słonecznika. Posiekać listki kolendry.

W dużym garnku na maśle lub oleju usmażyć cebulę, czosnek, paprykę, dodać ziemniaki. Po chwili wlać bulion i ugotować warzywa do miękkości.

Zupę zmiksować na jednolity krem dodając po chwili kremowy ser paprykowy i śmietankę.

Krem doprawić do smaku, posypać pestkami słonecznika , posiekaną natką kolendry . Dodać na wierzch camembert pokrojony w kostkę. 




Smacznego.