Zapraszam dziś na migdałowy pudding chia, czyli deser zrobiony z nasion chia zanurzonych w mleku migdałowym. Mój pudding podałam ze świeżymi owocami . W ten sposób otrzymałam przepyszny i zdrowy deser. Gorąco polecam!
Uwielbiam maliny, zwłaszcza w połączeniu z migdałowym aromatem. Stąd też deser chia z musem malinowym i mlekiem migdałowym wydał się rewelacyjnym pomysłem!
Lekki i kremowy, a jednocześnie sycący deser, który może stać się dodatkiem do śniadania lub samodzielnym posiłkiem.
SKŁADNIKI
1 L mleka migdałowego
15 łyżek chia
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka erytrytolu
300 g malin(u mnie mrożone)
300 g borówek
150 g migdałów
Mleko migdałowe zagotować, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz erytrytolem odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i wstawić na noc do lodówki.Można pominąć lodówkę, gdyż pudding w czasie godziny gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki lub po godzinie czasu polać musem z malin, dodać borówki i uprażone migdały.
PRZYGOTOWANIE MUSU Z MALIN
Maliny podgrzewamy w rondlu,aby się rozpadły.Gorący sos malinowy ostrożnie przepuszczamy przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy cukier do smaku (u mnie erytrytol). Można dodać sok z cytryny.
Smacznego.
Ile szklanek wychodzi z takiej ilości mleka?
OdpowiedzUsuńZależy jaka pojemność. Tych standard wyjdzie niepełnych około 4
Usuń