Translate

9 lutego 2024

Migdałowy pudding z chia z musem malinowym

 Zapraszam dziś na migdałowy pudding chia, czyli deser zrobiony z nasion chia zanurzonych w mleku migdałowym. Mój pudding podałam ze świeżymi owocami . W ten sposób otrzymałam przepyszny i zdrowy deser. Gorąco polecam!

Uwielbiam maliny, zwłaszcza w połączeniu z migdałowym aromatem. Stąd też deser chia z musem malinowym i mlekiem migdałowym wydał się rewelacyjnym pomysłem!

Lekki i kremowy, a jednocześnie sycący deser, który może stać się dodatkiem do śniadania lub samodzielnym posiłkiem.


SKŁADNIKI

1 L mleka migdałowego

15 łyżek chia

2 łyżki cukru waniliowego

1 łyżka erytrytolu

300 g malin(u mnie mrożone)

300 g borówek

150 g migdałów 

Mleko migdałowe zagotować, następnie wymieszać z chia, cukrem waniliowym oraz erytrytolem odstawić na 30 minut. W międzyczasie 1-2 razy przemieszać, aby nie powstały grudki. Chia rozlać do szklanek i  wstawić na noc do lodówki.Można pominąć lodówkę, gdyż pudding w czasie godziny gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki lub po godzinie czasu polać musem z malin, dodać borówki i uprażone migdały.

PRZYGOTOWANIE MUSU Z MALIN

Maliny podgrzewamy w rondlu,aby się rozpadły.Gorący sos malinowy ostrożnie przepuszczamy przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy cukier do smaku (u mnie erytrytol). Można dodać sok z cytryny.







Smacznego.



2 komentarze:

  1. Ile szklanek wychodzi z takiej ilości mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jaka pojemność. Tych standard wyjdzie niepełnych około 4

      Usuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...