Translate

4 lutego 2024

Zupa krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy i imbiru

 Zupa krem z burakiem, pomarańczą i imbirem to smaczny przepis na obiad dla dorosłych jak i dla dzieci.

Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź  przepis na pyszną zupę z buraków.


Składniki:

Składniki na 6 porcji:

- 10 średnich buraków

- 2 pomarańcze

- 4 ząbki czosnku

-1 łyżka startego imbiru

-łyżka soku z limonki 

-łyżka miodu

-2 cebule

- 1 l bulionu warzywnego

- łyżeczka suszonego tymianku

- sól,pieprz

-  ser kozi 200 g lub ser feta 

Przygotowanie kremu 

Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.

Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.W garnku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy starty imbir oraz buraczki.Wlewamy  bulion oraz wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy do bulionu.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.

Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy dwie łyżeczki ( tej skórki) do garnka.Dodajemy tymianek ,sól i pieprz , miód i sok z limonki. Miksujemy na gładki krem.Posypujemy startym kozim serem.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...