Zupa krem z burakiem, pomarańczą i imbirem to smaczny przepis na obiad dla dorosłych jak i dla dzieci.
Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź przepis na pyszną zupę z buraków.
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
- 10 średnich buraków
- 2 pomarańcze
- 4 ząbki czosnku
-1 łyżka startego imbiru
-łyżka soku z limonki
-łyżka miodu
-2 cebule
- 1 l bulionu warzywnego
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól,pieprz
- ser kozi 200 g lub ser feta
Przygotowanie kremu
Buraczki kroimy w ćwiartki,owijamy każdy kawałek folią i pieczemy godzinę w piekarniku w 200 stopniach.To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.
Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.W garnku szklimy na oliwie posiekany czosnek i cebulę.Dodajemy starty imbir oraz buraczki.Wlewamy bulion oraz wyciskamy sok z 2 pomarańczy i wlewamy do bulionu.Gotujemy ok 10-15 min na małym ogniu,aż smaki się połączą.
Skórkę pomarańczy ścieramy i dodajemy dwie łyżeczki ( tej skórki) do garnka.Dodajemy tymianek ,sól i pieprz , miód i sok z limonki. Miksujemy na gładki krem.Posypujemy startym kozim serem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃