26 lutego 2024

Orkiszowe bajgle z sezamem i czarnuszką

 Bajgle to nic innego, jak drożdżowa bułka w kształcie pierścienia. Wypiekane były przez Żydów już w XVII w. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je także w swojej kuchni. Wybierając do tego mąkę orkiszową, wzbogacamy dietę o wartościowe składniki odżywcze. Takie śniadanie nabiera zupełnie nowego wymiaru.


Składniki na 8 porcji:

mąka orkiszowa – 400 g(można użyć pszennej)

drożdże suche – 1 ½ łyżeczki(mogą być świeże wtedy 15 g)

woda (letnia) – 250 ml

oliwa z oliwek – 2 łyżki

 sól – 2 łyżeczki

 ksylitol – 1 łyżeczka

 sezam – 50 g

czarnuszka 30 g

2 jajka – do posmarowania ciasta

2 litry wody i 2 łyżki sody (do ugotowania bułek)


PRZYGOTOWANIE 

Wymieszaj mąkę, drożdże, sól oraz cukier.Dodaj wodę, oliwę z oliwek i wyrabiaj ciasto.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli.

Przełóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie po kolei formujemy bajgle. Dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Pierwsza opcja to taka, że w każdej z nich robimy dziurkę i kręcimy wokół palca, aby ją powiększyć.  Kładziemy je na papierze wysmarowanym oliwą. Następna opcja to w rękach formujemy kulkę z fragmentu ciasta a następnie spłaszczony ją i robimy kciukiem sporą dziurę w środku.Nasza bułka ma mieć wygląd obwarzanka. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy je wilgotną ścierką i zostawiamy jeszcze na 10 minut.

Wstawiamy wodę w garnku o dużej średnicy (ja użyłam płaskiego ale szerokiego). Doprowadzamy wodę do wrzenia. Dodajemy sodę . Wrzucamy bajgle na wrzącą wodę i gotujemy 30 sekund z jednej strony i 30 z drugiej. Odsączamy z wody (wykładamy na ręcznik papierowy)i przekładamy ponownie na blachę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ugotowane bajgle smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i czarnuszką (może być mak) lub innymi ulubionymi dodatkami. Pieczemy na funkcji góra -dół przez 15 minut.

Bajgle orkiszowe najlepiej smakują na ciepło z dodatkiem warzyw ,sałaty ,sera, wędliny, kurczaka, ale też można wcinać je solo.






Smacznego.


2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃