Cevapcici (czewapcziczi)(kebabczety) to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej. Warto serwować je z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, sosem czosnkowym,frytkami.
Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.U mnie wołowina i wieprzowina.Zapraszam do przepisu na bałkańską ucztę.
SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 SZTUK
Pół kg łopatki wieprzowej
Pół kg wołowiny (u mnie udziec wołowy)
2 jajka
2 cebule
Świeża kolendra (5 gałązek) lub pół łyżeczki mielonej kolendry
łyżka kminu rzymskiego
pół papryczki chili lub pieprz czarny
1 łyżeczka papryki słodkiej
5 ząbków czosnku
Dodatkowo
Patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE
Mięso zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,jajka, podsmażoną cebulę,posiekaną kolendrę i resztę przypraw. Dobrze wszystko wyrobić.Poporcjować kotlety po 8 dag.Formować owalne, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki szaszłykowe(zwilżyć dłonie, gdyż to ułatwia pracę). Kebabczety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza góra -dół.
Bałkańska uczta pełna smaku niech zagości w Twoim domu.
![]() |
Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.
Smacznego.
GOSIU WSPANIAŁE DZIEKUJĘ KOCHANA ZA PRZEPIS. Pozdrawiam Aldona
OdpowiedzUsuńSuper, że jesteś 😃 Pozdrawiam serdecznie 😃 dziękuję 😃
UsuńMniam takie tureckie danie
OdpowiedzUsuńDzięki 😃
Usuń