Zupa krem z topinamburu. Krem z topinamburu to zupa, która świetna sprawdzi się zimową porą. Jest pożywna, bardzo zdrowa (topinambur polecany jest cukrzykom!) i ma niepowtarzalny, głęboki smak. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza z garstką dodatków, które podkreślają smak tego niezwykłego i niepozornego warzywa.
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to znana od kilku wieków roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, korzystnie wpływających na pracę całego organizmu. Bulwy topinamburu są niezwykle soczyste i mają delikatny, słodkawy smak, który może nieco przypominać orzechy lub karczochy.
Możesz go upiec, usmażyć, ugotować, a nawet zjeść na surowo, np. w sałatce.
Ja przygotowałam z niego zupę krem z dodatkami(chrustu z szynki serrano i chipsami z jarmużu)
SKŁADNIKI
ZUPA KREM
cebula - 2 szt.
imbir świeży - 10 g
olej rzepakowy - 100 ml
sól i pieprz- 1 szczypta
topinambur - 500 g
woda - 200 ml
mleczko kokosowe - 400 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
łyżka masła
sok z cytryny -odrobina
Śmietanka kremówka-1/2 szklanki
DO PODANIA
szynka serrano 240 g
jarmuż 200 g
oliwa truflowa -kilka kropel
Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski.Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.(Można go także obrać) Mi zależało na mocniejszym smaku.
Najwięcej cennych witamin znajduje się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać bulw, tylko dobrze je wyszorować. Jeśli jednak zdecydujemy się obrać skórkę, bulwy trzeba zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją
Wszystkie bulwy przekrawamy na cztery części, skrapiamy olejem, oprószamy solą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości: ok. 20-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.W razie potrzeby zwiększyć czas pieczenia.
KROK 2: PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.
KROK 3: GOTUJEMY ZUPĘ
Dodajemy upieczony topinambur , mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy .Dodajemy łyżkę masła i śmietankę. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.
KROK 4: DODATKI DO PODANIA
Szynkę serrano pokrojoną w paski wrzucamy na olej. Czekamy do momentu, aż będą chrupkie. Wyjmujemy sitkiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Jarmuż przebieramy (grube części odrzucamy a liście będą potrzebne do grillowania) Skrapiamy liście olejem i solimy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.Liście mają szeleścić.
KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzch dodajemy chrusty z szynki , chipsy z jarmużu i dajemy kilka kropel oliwy truflowej.
Można również dodać prażone pestki słonecznika i świeżą natkę pietruszki.
Smacznego.
Łoł coś nowego
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie 😀 dziękuję 😃
Usuń