Translate

5 marca 2024

Cevapcici wołowo-wieprzowe z piekarnika

 Cevapcici (czewapcziczi)(kebabczety) to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej. Warto serwować je z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, sosem czosnkowym,frytkami.

Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.U mnie wołowina i wieprzowina.Zapraszam do przepisu na bałkańską ucztę.



SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 SZTUK 

Pół kg łopatki wieprzowej

Pół kg wołowiny (u mnie udziec wołowy)

2 jajka

2 cebule 

Świeża kolendra (5 gałązek) lub pół łyżeczki mielonej kolendry 

łyżka kminu rzymskiego

pół papryczki chili lub pieprz czarny 

1 łyżeczka papryki słodkiej 

5 ząbków czosnku

Dodatkowo

Patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE

Mięso zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,jajka, podsmażoną cebulę,posiekaną kolendrę i resztę przypraw. Dobrze wszystko wyrobić.Poporcjować kotlety po 8 dag.Formować owalne, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki szaszłykowe(zwilżyć dłonie, gdyż to ułatwia pracę). Kebabczety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza góra -dół.

Bałkańska uczta pełna smaku niech zagości w Twoim domu.


















Opcja grillowana

Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.

Smacznego.


4 komentarze:

  1. GOSIU WSPANIAŁE DZIEKUJĘ KOCHANA ZA PRZEPIS. Pozdrawiam Aldona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że jesteś 😃 Pozdrawiam serdecznie 😃 dziękuję 😃

      Usuń
  2. Mniam takie tureckie danie

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...