Zapraszam do przepisu na wegańską zupę z boczniaków. Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych.Boczniaki smakują pysznie nawet wyłącznie z odrobiną soli, podsmażone na patelni na oleju z dodatkiem masła. To najprostszy sposób na ich przygotowanie. Można smażyć je w całości, jak kotlety, albo posiekane z dodatkiem śmietany. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, sosów czy gulaszu.
Ja postanowiłam zrobić z nich warzywną zupę.
SKŁADNIKI
800 g boczniaków
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
mały seler
średni por biała część
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy i ziele angielskie
świeży imbir 30 dag
gałka muszkatołowa
przyprawa do flaków
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
Papryka słodka,ostra , sól
majeranek
3 łyżki masła i 2 łyżki oleju (do warzyw)
3 łyżki masła ,2 łyżki oleju i 4 ząbki czosnku (do boczniaków)
woda lub bulion około 4 litry
PRZYGOTOWANIE
Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić jak tradycyjne flaki w paseczki. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na maśle i oleju około 10 minut bez przykrycia często mieszając. Przełożyć do garnka. Boczniaki podsmażyć na oleju z masłem około 5 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Po tym czasie posolić i dodać sos sojowy. (grzyby nie będą gumowe). Boczniaki dodać do warzyw i zalać wodą lub bulionem. Gotować 25 minut z dodatkiem ziela angielskiego , liścia laurowego i koncentratu pomidorowego Dodać starty imbir.Na koniec przyprawić. Podawać z pieczywem.
Smacznego.
![]() |
Ciekawe danie, na pewno skorzystam z przepisu. Pzdr
OdpowiedzUsuńSmacznego 😁 dzięki 😃
UsuńSą mega dobre pycha
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są pyszne
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się.
OdpowiedzUsuń