24 lipca 2024

Omlet grecki ze szpinakiem i fetą

 Zapraszam do przepisu na nieskomplikowany omlet grecki. To doskonały wybór nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Zobacz, jak przygotować smakowity grecki omlet - przedstawiam szczegółowy przepis.



SKŁADNIKI NA DWIE STANDARDOWE BLASZKI DO PIECZENIA 

10 jajek 

3/4 szklanki mąki zwykłej lub orkiszowej lub migdałowej (w zasadzie każdej)

3/4 szklanki jogurtu typu greckiego 

pół łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżeczka soli 

270 gr sera feta 

200 gr szpinaku świeżego 

1/3 szklanki oleju 

PRZYGOTOWANIE 

Najpierw przygotować zieloną pastę ze szpinaku i oleju.100 gr szpinaku zblendować z olejem.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka miksować razem z zieloną pastą do momentu uzyskania gęstej struktury. Następnie dodać przesianą mąkę z proszekiem do pieczenia. Wymieszać mikserem tak ,aby nie było grudek. Do masy z żółtek dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić.

Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i wysmarować olejem . Wylać masę po równo na każdą blaszkę. Rozsypać na wierzch resztę zblanszowanego szpinaku (na niewielkiej ilości oleju podsmażyć resztę szpinaku około 4 minut)oraz rozkruszoną lub drobno pokrojoną fetę.

Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jako dodatek do omleta proponuję sos tzatziki.  Świetnie komponuje się także z jogurtem zmiksowanym z awokado. Sos taki należy doprawić solą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. 

Omlet można także upiec na jednej większej blaszce, wtedy będzie wyższy.








Smacznego.

2 komentarze:

  1. Gosiu jest wyśmienity 😋😋👍👍❤️❤️ jak wszystko co tworzysz 👏👏👏❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃