Ciasto idealne na upalne dni, ale i nie tylko. Kwaskowe w smaku, orzeźwiające. Zielony spód dodaje kontrastu dzięki któremu efektownie się prezentuje. Zapraszam do przepisu na szybkie kolorowe ciasto.
JOGURTOWIEC NA SZPINAKOWYM SPODZIE
SKŁADNIKI NA SPÓD
NA BLASZKĘ 25/35 CM
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju
300 g szpinaku świeżego lub mrożonego
SKŁADNIKI NA ŚRODEK
3 sztuki po 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 galaretki cytrynowe
SKŁADNIKI NA WIERZCH
2 galaretki malinowej
200 g malin
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić z cukrem.Dodawać po żółtku, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać zblendowany szpinak. (szpinak można zblendować z olejem,wtedy pominąć olej jak mówi przepis powyżej)Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Do jogurtu dodać letnie rozpuszczone galaretki (rozpuścić 3 galaretki w 1,5 szklanki wody) . Wylać na biszkopt. Położyć owoce, wstawić do lodówki, aby stężało. Po tym czasie tężejące galaretki wylać na owoce. (galaretki rozpuścić jak mówi instrukcja)
Smacznego.
Oczywiście można użyć innych
owoców i galaretek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃