Pieczone pierogi z mięsem
i z kapustą kiszoną
SKŁADNIKI NA CIASTO
-500 g mąki
-35 gr drożdży
-łyżeczka cukru
-łyżeczka soli
-kubeczek maślanki ( 200 ml)
-1 jajko
-pół kubeczka oleju(100ml)
SKŁADNIKI NA FARSZ
U mnie mięso mieszane gotowane ( mięso z kaczki,z kurczaka oraz wieprzowe) ok 1 kg
-4 cebule
-4 ząbki czosnku
- około pół kg kapusty kiszonej
-kmin rzymski, majeranek, sól, pieprz
Składniki na ciasto połączyłam i wymieszałam drewnianą łyżką.Zagniotłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 40 min do wyrośnięcia .
W między czasie zmieliłam mięso razem z czosnkiem.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na patelni i dodałam do mięsa.Kapustę drobno posiekałam , zalałam lekko wodą i dusiłam do miękkości.Po wystudzeniu odcisnęłam i dodałam do mięsa.Przyprawiłam i dokładnie wymieszałam.
Po wyrośnięciu rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3 mm.Blat lekko podsypałam mąka.Kółka wykrawałam literatką o średnicy 9 cm. Nakładam farsz i zlepiałam.Końcowki pieroga przycisnęłam widelcem.Pierożki należy solidnie skleić, gdyż podczas pieczenia urosną.Pierożki układałam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pedzęlkiem naoliwiłam papier.Każdy pierożek posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam czarnuszką.Piekłam 25 min w piekarniku góra -dół na środkowej półce w 190 st.
Przepis na ciasto, które podałam jest bardzo elastyczne i świetnie się klei.Z tej ilości wyszło mi 30 pierożków.
W taki oto sposób wykorzystuje gotowane mięso z rosołu czy innych zup.Z samego mięsa drobiowego farsz jest suchy dlatego łączę różne rodzaje mięs.
Moją propozycją jest podawanie takich pierożków z sosem czosnkowym.
POLECAM.
Super wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuń