31 sierpnia 2023

Zupa fasolowa

 Pogoda u mnie nie rozpieszcza, więc fasolowej ugotowałam .



Drugiego dania nie potrzeba, gdyż wyszła treściwa i Mega smaczna . Podejrzewam, że ślad po niej zginie do wieczora . Zachęcam do przepisu i do dzieła .


SKŁADNIKI NA GARNEK 7 LITRÓW 

pół kg drobnej fasoli

15 średnich ziemniaków 

Kości lub żeberka wędzone 1,5 kg

boczek wędzony 70 dag

kiełbasa zwyczajna 4 pętka

2 cebule

3 duże marchewki

2 pietruszki korzeń

pół selera

liść laurowy i ziele angielskie 

majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki

3 łyżki oleju i 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki 


PRZYGOTOWANIE 

Gotowałam kości do miękkości.Zbierałam szumowinę.Dodałam fasolę namoczoną w wodzie dzień wcześniej.W między czasie pokroiłam boczek(skórę z boczku zdjęłam i dodałam do gotującego wywaru) i kiełbasę w kostkę.Przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju.Następnie dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkliłam razem. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokroiłam w kostkę i dodałam jak fasola zmiękła.Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam około 15 minut od zagotowania.Zrobiłam zasmażkę.Rozgrzałam olej i dodałam mąkę.Mieszałam do uzyskania brązowego koloru.Do niej wlałam trochę wywaru, wymieszałam i dodałam do zupy.Doprawiłam solą, pieprzem a na koniec dodałam majeranek i świeżą natkę pietruszki.




Smacznego 😁 



2 komentarze:

  1. Taka pożywna i smaczna zupka w sam raz na chłodne dni!😇Twoja aż kusi widokiem!🤩😋😋😋👩‍🍳

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃