4 września 2023

Jabłecznik

 Mam w ogrodzie odmianę zimowych jabłek Antonówek i tylko z nich robię jabłecznik.



Antonówki  są duże i pachnące, mają kremowy, kwaskowaty miąższ. W połączeniu z półkruchym ciastem idealnie się komponuje.

Bardzo polecam Wam ten prosty przepis i jestem pewna, że będziecie do niego wracali, tak jak ja.

 Wiem, że ciasto z dodatkiem śmietany kwalifikuje się jako półkruche, ale w naszym domu zawsze mówiło się na to ciasto “jabłecznik na kruchym cieście”

SKŁADNIKI NA FARSZ JABŁKOWY 
 2 kg jabłek kwaśnych najlepiej
 pół szklanki cukru
 budyń malinowy
 3 łyżki bułki tartej 

SKŁADNIKI NA CIASTO NA BLASZKĘ 35/23 cm
3 szklanki mąki
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
4 żółtka
250g masła
30 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

PRZYGOTOWANIE CIASTA 
Podgrzać śmietanę, ale aby nie była gorąca a ciepła.Wyłączyć i wkruszyć drożdże.Wymieszać.Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem.Wsypać mąkę i dodać posiekane masło i śmietanę z drożdżami.Wymieszać drewnianą łyżką a później ręką.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód a druga pójdzie na jabłka.

PRZYGOTOWANIE FARSZU JABŁKOWEGO
Jabłka zetrzeć na tarce.Przesmażyć w garnku około 20 minut z dodatkiem cukru. Trochę wystudzić.Do ciepłych jabłek dodać budyń i bułkę tartą.Zimną dobrze wystudzoną masę przełożyć na ciasto.Przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego życzę.U mnie to ciasto znika błyskawicznie a najlepsze jest następnego dnia.










7 komentarzy:

  1. Spróbuje napewno smaczne mam chęć tak ładnie wygląda mnian

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma najmniejszej potrzeby podgrzewania śmietany. Drożdże w niej nie wyrastają tylko mają się rozpuścić a dodatkowo ciepła śmietana źle wpływa na zimne masło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma pani rację, śmietana może mieć temperaturę pokojową

      Usuń
  3. Mam ochotę zrobić tą szarlotkę bo pysznie wygląda. Mam podobny przepis na rogaliki i makowca myślę że powinno być ok. Dam znać jak upiekę pozdrawiam🙂

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃