Mam w ogrodzie odmianę zimowych jabłek Antonówek i tylko z nich robię jabłecznik.
Antonówki są duże i pachnące, mają kremowy, kwaskowaty miąższ. W połączeniu z półkruchym ciastem idealnie się komponuje.
Bardzo polecam Wam ten prosty przepis i jestem pewna, że będziecie do niego wracali, tak jak ja.
Wiem, że ciasto z dodatkiem śmietany kwalifikuje się jako półkruche, ale w naszym domu zawsze mówiło się na to ciasto “jabłecznik na kruchym cieście”
SKŁADNIKI NA FARSZ JABŁKOWY2 kg jabłek kwaśnych najlepiej
pół szklanki cukru
budyń malinowy
budyń malinowy
3 łyżki bułki tartej
SKŁADNIKI NA CIASTO NA BLASZKĘ 35/23 cm
3 szklanki mąki
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
4 żółtka
250g masła
30 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Podgrzać śmietanę, ale aby nie była gorąca a ciepła.Wyłączyć i wkruszyć drożdże.Wymieszać.Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem.Wsypać mąkę i dodać posiekane masło i śmietanę z drożdżami.Wymieszać drewnianą łyżką a później ręką.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód a druga pójdzie na jabłka.
PRZYGOTOWANIE FARSZU JABŁKOWEGO
Jabłka zetrzeć na tarce.Przesmażyć w garnku około 20 minut z dodatkiem cukru. Trochę wystudzić.Do ciepłych jabłek dodać budyń i bułkę tartą.Zimną dobrze wystudzoną masę przełożyć na ciasto.Przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Smacznego życzę.U mnie to ciasto znika błyskawicznie a najlepsze jest następnego dnia.
Spróbuje napewno smaczne mam chęć tak ładnie wygląda mnian
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić 👌 dziękuję
Usuńnie ma najmniejszej potrzeby podgrzewania śmietany. Drożdże w niej nie wyrastają tylko mają się rozpuścić a dodatkowo ciepła śmietana źle wpływa na zimne masło
OdpowiedzUsuńMa pani rację, śmietana może mieć temperaturę pokojową
UsuńDzięki za sugestie 😀
UsuńMam ochotę zrobić tą szarlotkę bo pysznie wygląda. Mam podobny przepis na rogaliki i makowca myślę że powinno być ok. Dam znać jak upiekę pozdrawiam🙂
OdpowiedzUsuńDzięki 😃 smacznego
Usuń