Translate

5 września 2023

Żeberka paski w sosie grzybowo-pieczeniowym


 Bardzo lubię żeberka w każdej wersji.Tym razem zrobiłam je z sosem na bazie suszonych grzybów z dodatkiem sosu sojowego.Podałam je z kaszą jęczmienną oraz z surówką z kiszonych ogórków z dodatkiem własnej papryki konserwowej (przepis na paprykę w miodzie jest na blogu) Zapraszam do przepisu.

SKŁADNIKI

1,5bkg żeberek paski

3 cebule

2 marchewki

2 garści suszonych grzybów

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

mąka pszenna do obtoczenia

liść laurowy i ziele angielskie

czosnek 4 ząbki

papryka słodka i ostra

sól i pieprz

przyprawa do mięs 

majeranek 

PRZYGOTOWANIE

Żeberka pociąć na paski oraz doprawić solą,czosnkiem, papryką słodką i ostrą, przyprawą do mięs  i majerankiem . Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Przełożyć do garnka.Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półplastry.Przełożyć do mięsa .(mąka będzie brązowa i z niej wytworzy się sos) Grzyby suszone ugotować w około pół litrze wody około 20 minut a wodę z nich wlać do żeberek. Doda smaku oraz koloru. W razie potrzeby dolać wody,aby przykryć mięso . Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz wlać sos sojowy.Gotować do miękkości. W razie potrzeby dodać zaklepkę z mąki i wody.(pół szklanki wody plus 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać i zagęścić sos) U mnie nie było takiej potrzeby.Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Obficie posypać świeżą natką pietruszki.

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Ogórki pokroić w cienkie plastry, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę francuską, olej, odrobinę cukru i soli.

Wyszło pysznie.Smacznego.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...