31 lipca 2024

Brownie z fasoli

Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Jeżeli najdzie mnie ochota na coś czekoladowego robię wtedy to Brownie.Jedno z moich ulubionych ciast. Bez dodatku mąki i mleka.Dla osób na diecie bezglutenowej jak najbardziej idealne. 

Zapraszam do przepisu.


SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYMIARACH 40/25

4 puszki czerwonej fasoli po 500 g

8 jajek

12 łyżek kakao 

2/3 szklanki oleju 180 g lub masło 180 g

2/3 szklanki cukru 160 g lub erytrytolu 

2 banany 

2 łyżeczki sody 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ 

100 g czekolady 

100 ml śmietanki 30 tki 

wiórki kokosowe 

Fasolę odcedzić i przepłukać.Następnie zblendować razem z bananami i olejem na gładką masę. Dodać kakao i wymieszać. Jajka razem z cukrem zmiksować do uzyskania jasnej puszystej masy. Wszystko połączyć, dodać sodę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze brownie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza 25 minut . Przygotować polewę.Czekoladę umieścić w rondelku razem ze śmietanką i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Ciasto po wystudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Nie piecz ciasta zbyt długo bo wyjdzie murzynek a nie brownie. Ciasto od razu wyjmij z piekarnika.

Zamiast oleju można dodać rozpuszczone i ostudzone masło.Na wierzchu można położyć maliny, które świetnie skomponują się ze smakiem brownie.

Polecam serdecznie zrobić i spróbować takiej wersji. 







Smacznego.

27 lipca 2024

Deser z owoców leśnych

DESER Z OWOCÓW LEŚNYCH 

 Z napotkanych przypadkowo na spacerze jeżyn powstał pomysł na deser z owoców leśnych.Miałam również jagody , które również użyłam. Zapraszam na szybki w wykonaniu oraz pyszny zdrowy deser. Można użyć, również innych owoców, które lubicie.



SKŁADNIKI NA MUS Z JAGÓD 

1 litr jagód 

2 galaretki owoce leśne 

2 szklanki wody 

PRZEPIS NA KREM 

250 g serka mascarpone 

1 szklanka śmietanki 36%

cukier puder 1 łyżka 

DODATEK 

Jeżyny 

Galaretki rozpuścić i ostudzić. Dodać do jagód i zblendować. Ubić śmietankę i dodawać stopniowo serek mascarpone oraz cukier puder.Za długo nie miksować,aby się nie przebił. Skomponować wedle uznania. Udekorować jeżynami. Uważam,że dodanie jeżyn do musu jagodowego będzie świetnym pomysłem. Schłodzić i zajadać.

Smacznego.









24 lipca 2024

Omlet grecki ze szpinakiem i fetą

 Zapraszam do przepisu na nieskomplikowany omlet grecki. To doskonały wybór nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Zobacz, jak przygotować smakowity grecki omlet - przedstawiam szczegółowy przepis.



SKŁADNIKI NA DWIE STANDARDOWE BLASZKI DO PIECZENIA 

10 jajek 

3/4 szklanki mąki zwykłej lub orkiszowej lub migdałowej (w zasadzie każdej)

3/4 szklanki jogurtu typu greckiego 

pół łyżeczki proszku do pieczenia 

łyżeczka soli 

270 gr sera feta 

200 gr szpinaku świeżego 

1/3 szklanki oleju 

PRZYGOTOWANIE 

Najpierw przygotować zieloną pastę ze szpinaku i oleju.100 gr szpinaku zblendować z olejem.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka miksować razem z zieloną pastą do momentu uzyskania gęstej struktury. Następnie dodać przesianą mąkę z proszekiem do pieczenia. Wymieszać mikserem tak ,aby nie było grudek. Do masy z żółtek dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić.

Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i wysmarować olejem . Wylać masę po równo na każdą blaszkę. Rozsypać na wierzch resztę zblanszowanego szpinaku (na niewielkiej ilości oleju podsmażyć resztę szpinaku około 4 minut)oraz rozkruszoną lub drobno pokrojoną fetę.

Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jako dodatek do omleta proponuję sos tzatziki.  Świetnie komponuje się także z jogurtem zmiksowanym z awokado. Sos taki należy doprawić solą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. 

Omlet można także upiec na jednej większej blaszce, wtedy będzie wyższy.








Smacznego.

8 lipca 2024

Flaki z boczniaków

 Zapraszam do przepisu na wegańską zupę z boczniaków. Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych.Boczniaki smakują pysznie nawet wyłącznie z odrobiną soli, podsmażone na patelni na oleju z dodatkiem masła. To najprostszy sposób na ich przygotowanie. Można smażyć je w całości, jak kotlety, albo posiekane z dodatkiem śmietany. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, sosów czy gulaszu.

Ja postanowiłam zrobić z nich warzywną zupę.


SKŁADNIKI 

800 g boczniaków 

3 marchewki 

1 korzeń pietruszki 

mały seler 

średni por biała część 

2 łyżki koncentratu pomidorowego 

liść laurowy i ziele angielskie 

świeży imbir 30 dag

gałka muszkatołowa 

przyprawa do flaków 

3 łyżki sosu sojowego ciemnego 

Papryka słodka,ostra , sól 

majeranek 

3 łyżki masła i 2 łyżki oleju (do warzyw)

3 łyżki masła ,2 łyżki oleju i 4 ząbki czosnku (do boczniaków)

woda lub bulion około 4 litry 

PRZYGOTOWANIE 

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić jak tradycyjne flaki w paseczki. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na maśle i oleju około 10 minut bez przykrycia często mieszając. Przełożyć do garnka. Boczniaki podsmażyć na oleju z masłem około 5 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Po tym czasie posolić i dodać sos sojowy. (grzyby nie będą gumowe). Boczniaki dodać do warzyw i zalać wodą lub bulionem. Gotować 25 minut z dodatkiem ziela angielskiego , liścia laurowego i koncentratu pomidorowego Dodać starty imbir.Na koniec przyprawić. Podawać z pieczywem.

Smacznego.