Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Jeżeli najdzie mnie ochota na coś czekoladowego robię wtedy to Brownie.Jedno z moich ulubionych ciast. Bez dodatku mąki i mleka.Dla osób na diecie bezglutenowej jak najbardziej idealne.
Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI NA BLASZKĘ O WYMIARACH 40/25
4 puszki czerwonej fasoli po 500 g
8 jajek
12 łyżek kakao
2/3 szklanki oleju 180 g lub masło 180 g
2/3 szklanki cukru 160 g lub erytrytolu
2 banany
2 łyżeczki sody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
100 g czekolady
100 ml śmietanki 30 tki
wiórki kokosowe
Fasolę odcedzić i przepłukać.Następnie zblendować razem z bananami i olejem na gładką masę. Dodać kakao i wymieszać. Jajka razem z cukrem zmiksować do uzyskania jasnej puszystej masy. Wszystko połączyć, dodać sodę i wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nasze brownie. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni Celsjusza 25 minut . Przygotować polewę.Czekoladę umieścić w rondelku razem ze śmietanką i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Ciasto po wystudzeniu polać polewą i posypać wiórkami. Nie piecz ciasta zbyt długo bo wyjdzie murzynek a nie brownie. Ciasto od razu wyjmij z piekarnika.
Zamiast oleju można dodać rozpuszczone i ostudzone masło.Na wierzchu można położyć maliny, które świetnie skomponują się ze smakiem brownie.
Polecam serdecznie zrobić i spróbować takiej wersji.
Smacznego.