SKŁADNIKI ( z podwójnej piersi wychodzą 4 kotlety)(u mnie 4 podwójne piersi)
⚫ Podwójna pierś z kurczaka
⚫1/4 kostki masła
⚫150 gr żółtego sera (u mnie morski)
⚫ sól, pieprz czarny i przyprawa do mięs
⚫ natka pietruszki
⚫2 ząbki czosnku
⚫2 jajka
⚫ mąka pszenna do obtoczenia
⚫ bułka tarta do panierki
WYKONANIE
Podwójną pierś wyporcjowałam na 4 kotlety.Następnie rozklepałam tłuczkiem przez folię spożywczą.Doprawiłam solą i pieprzem i przyprawą do mięs.Ser żółty starkowałam na tarce o grubych oczkach,.Dodałam do niego masło i pokrojoną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszałam składniki używając ręki.
Uformowałam serowo -maślane wałeczki i umieściłam na środku swojego devolaya.Po uformowaniu posypałam wierzch przyprawą do mięs.
Następnie przełożyłam kotlety do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i dopiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
Pyszny Devolay w chrupiącej panierce z maślano-serowym nadzieniem to idealny pomysł na niedzielny obiad lub na każdą imprezę okolicznościową.
Smacznego .
Ale super:) mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuń