Translate

1 sierpnia 2023

Jagodzianki

Pochodzę z rejonu Warmii i Mazur i jagód w sezonie potrafi być multum. Upiekłam jagodzianki po brzegi nabite jagodami.Wyszło pysznie.Zapraszam do przepisu, którego nie pożałujecie.Z tego przepisu wychodzi około 20 sztuk bułek po około 70 g.Zużyłam do nich 1litr jagód.Oczywiście mile widziane inne owoce.


SKŁADNIKI ROZCZYN 

60 g drożdży świeżych 

4 łyżki cukru

1 szklanka i 1/3 szklanki ciepłego mleka (330 ml) 

4 łyżki mąki.

Do miseczki dodajemy drożdże pokruszone,cukier, ciepłe mleko i dodajemy mąkę.Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

NASTĘPNE SKŁADNIKI 

700 g mąki (4 czubate szklanki)

2 jajka

100 g masła roztopionego.

Do drugiej miski dodajemy mąkę,jajka i rozczyn.Wyrabiamy chwilę i dodajemy rozpuszczone masło.Wyrabiamy 10 minut.Następnie odstawiamy na godzinę.Po godzinie ponownie wyrabiamy i dzielimy ciasto na 20 części. Dodajemy po 2 łyżki jagód i sklejamy jak pieroga. Układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy  na środkowej półce góra -dół 20 minut w 200st C.




SKŁADNIKI KRUSZONKA 

100 g mąki (więcej niż pół szklanki)

70 g masła

70 g cukru

Łączymy składniki.Konsystencja ma być sypka.

Do jagód dodałam 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Smacznego.

Po wyjęciu z pieca zniknęły w mig. Polecam.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...