Uwielbiam paprykę w każdej postaci, gdyż ma super zdrowe właściwości .Czerwona papryka to nie tylko chrupiąca przekąska i smaczny dodatek do dań na ciepło, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Już niewielki kawałek tego aromatycznego warzywa dostarcza organizmowi dużej ilości witaminy C, A, E, a także tych z grupy Zapraszam do przepisu na paprykę w miodzie.
Podaję proporcję na 5 kg papryki.
SKŁADNIKI
5 kg papryki
5 litrów wody
500 ml octu
250 ml miodu najlepiej naturalny rzepakowy
220 g cukru (1szklanka)
1,5 łyżki soli
PRZYPRAWY
czosnek po 3 ząbki na słoik
Ziele angielskie i pieprz czarny kulki (5 szt)
liść laurowy (3 sztuki na słoik)
gorczyca (pół łyżki)i olej(1łyżka) na słoik
PRZYGOTOWANIE
Paprykę umyć, wydrążyć i pociąć na grubsze paski. Włożyć ściśle do słoika w pionie.Do każdego dodać po 3 liście laurowe, około 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego,czosnek i gorczycę.Dolać do każdego słoika łyżkę miodu i łyżkę oleju. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier i sól. Zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.
Polecam zrobić. Smacznego.
Robię taką paprykę co roku i cieszy się u mnie wielkim powodzeniem.
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk słoików jedno litrowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃