Translate

2 sierpnia 2023

Papryka w miodzie

 Uwielbiam paprykę w każdej postaci, gdyż ma super zdrowe właściwości .Czerwona papryka to nie tylko chrupiąca przekąska i smaczny dodatek do dań na ciepło, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Już niewielki kawałek tego aromatycznego warzywa dostarcza organizmowi dużej ilości witaminy C, A, E, a także tych z grupy Zapraszam do przepisu na paprykę w miodzie.



Podaję proporcję na 5 kg papryki.

SKŁADNIKI

5 kg papryki

5 litrów wody 

500 ml octu

250 ml miodu najlepiej naturalny rzepakowy 

220 g cukru (1szklanka)

1,5 łyżki soli

PRZYPRAWY

czosnek po 3 ząbki na słoik

Ziele angielskie i pieprz czarny kulki (5 szt)

liść laurowy (3 sztuki na słoik)

gorczyca (pół łyżki)i olej(1łyżka) na słoik 

PRZYGOTOWANIE

Paprykę umyć, wydrążyć i pociąć na grubsze paski. Włożyć  ściśle do słoika w pionie.Do każdego dodać po 3 liście laurowe, około 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego,czosnek i gorczycę.Dolać do każdego słoika łyżkę  miodu i  łyżkę oleju. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier i sól. Zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Polecam zrobić. Smacznego.


Robię taką paprykę co roku i cieszy się u mnie wielkim powodzeniem.

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk słoików jedno litrowych.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...