Wszyscy wielbiciele zupy z botwinki czekają na nią cały rok. Jest prosta w wykonaniu, więc nie powinna przysporzyć większych problemów nawet kucharzom amatorom. Zapraszam do przepisu.
SKŁADNIKI
1 kg żeberek wołowych lub wieprzowych
5 l wody
3 ziarenka ziela angielskiego
4 liście laurowe
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 duża marchewka
1 pietruszka
mały kawałek selera
3 cebule(jedna pójdzie do zupy) 2 sztuki do polania ziemniaków
3 duże pęczki botwinki (z buraczkami),
2 liście lubczyku
100 ml śmietanki 30%
pęczek posiekanego koperku
jajka ugotowane na twardo (wedle uznania)
PRZYGOTOWANIE
Żeberka zalać zimną wodą, wrzucić przyprawy i zagotować do wrzenia.
Mięso gotować do miękkości.
Po obraniu pokroić buraczki na cienkie słupki .
Do wywaru mięsnego dodać marchew, pietruszkę, seler, cebulkę i sól. Gotować przez około 30 minut.
Zagotować młode ziemniaki w osobnym garnku.
Liście i łodygi po umyciu pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do wywaru z warzywami. Dodać buraczki i sok z cytryny, by barszcz z botwiny nie stracił koloru.Można dodać zakwas z buraków, który podkręci smak.Dodać 1 łyżkę cukru.Gotować 15 minut.
Wlać do zupy śmietanę. Aby się nie zsiadła, należy ją wcześniej zahartować wywarem – wlewać do małej miseczki ze śmietaną jego niewielkie ilości.Na koniec dodać pokrojony koperek.
Po wlaniu zupy na talerz,można dodać kleks gęstej śmietany, dodać jajko.
Ja swoją botwinkę podaję z młodymi ziemniakami okraszonymi zeszkloną cebulką.
Super 😋 ,smaczne, dziekuje -Barbara
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję 🙂
Usuń