Translate

19 lipca 2023

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem


 Lekkostrawne pierożki z delikatnym szpinakowo-twarogowym nadzieniem smakują wybornie posypane natką pietruszki. Sprawdź, jak je zrobić! Podaje przepis na pyszne pierogi z twarogiem i szpinakiem.

SKŁADNIKI NA CIASTO 

-1 kg mąki pszennej u mnie mąka Basia do pierogów

-6 łyżek oleju

-450-500ml gorącej wody ale nie wrzątek

- płaska łyżeczka soli

-‼️‼️‼️ żadnych jajek ‼️‼️


SKŁADNIKI NA FARSZ

-2 paczki mrożonego szpinaku po 450g lub świeży

-2 kostki białego twarogu po 250 g

-5 cebul

-4 ząbki czosnku

-olej lub dwie łyżki masła klarownego

-sól, pieprz


WYKONANIE

Mąkę przesiać i wsypać do miski.Dodać sól i olej.Zalać wodą i zagnieść ciasto.Wodę dozować.Ciasto ma być elastyczne.Odstawić, aby odpoczęło.Przykryć ściereczką. Farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej i też tak sugeruje, abyście zrobili. Roztopić masło, dodałać cebulę pokrojoną w kostkę.Zrumienić i dodać szpinak (u mnie mrożony) Często mieszać, aż szpinak się rozpadnie.Dodać czosnek.Trzymać na ogniu do momentu odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.Do wystudzonegi szpinaku dodać pokruszony twaróg i połączyć.Doprawić w razie potrzeby. 

Ciasto rozwałkować, wycinać kółka i nakładać farsz. Gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od czasu wypłynięcia.Podawać z przesmażoną cebulką i posypać świeżą pietruszką.


Palce lizać . Smacznego . Pozdrawiam.







5 lipca 2023

Sernik na zimno z wiśniową pianką

 Zapraszam do przepisu na pyszne i efektowne ciasto. Połączenie ciemnego biszkoptu z masą serową oraz owocową pianką dał przepyszny efekt końcowy.Wystarczy upiec ciemny spód i połączyć z resztą dodatków.


SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT 

BLASZKA 36/25 CM

6 jaj

1 szklanka cukru

3/4szklanki mąki pszennej 

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE

Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 180 st C około 30-40 minut.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

1 kg sera z wiaderka

25 dag masła

4 żółtka

1 szklanka cukru pudru

1 (jasna)żółta galaretka 

WYKONANIE

Ser zmielić , jeżeli jest nie mielony. Masło utrzeć z żółtkami i z cukrem pudrem . Dodawać stopniowo ser i dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i jak zacznie tężeć dodać do masy.

UWAGA

Można dodać rodzynki.

SKŁADNIKI NA PIANĘ WIŚNIOWĄ

4 białka

Pół szklanki cukru

1 galaretka wiśniowa (może być inna)

WYKONANIE

Białka ubić na sztywno z cukrem . Dodać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i delikatnie wymieszać.

PRZEŁOŻENIE 

Biszkopt -masa-piana.

Wstawić do lodówki,aby się schłodziło i gotowe.






Smacznego.



Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...