Translate

23 marca 2025

Placek drożdżowy z kruszonką

 Sięgnęłam do babcinego przepisu i upiekłam placek drożdżowy. Niezapomniane smaki dzieciństwa do których często wracam. Zachęcam do przepisu.


SKŁADNIKI 

U mnie blaszka 35/20 cm

1 kg mąki pszennej 

6 jajek 

500 ml mleka 

10 dag drożdży świeżych 

125 g masła lub oleju (u mnie masło)

szklanka cukru plus cukier waniliowy 30 g

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru 

3 łyżki masła 

PRZYGOTOWANIE PLACKA

Podgrzać mleko i włożyć  masło, aby się rozpuściło.Wsypać cukier z cukrem waniliowym.Następnie do letniego masła dodać drożdże. Wymieszać, aby się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka oraz mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Ciasto wyrabiać około 15 minut.Ciasto ma odchodzić od rąk i miski . Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie zrobić kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI

Miękkie masło rozgnieść ręką z cukrem dodać mąkę i gnieść do czasu uzyskania struktury piasku. Odstawić do lodówki. 

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kruszonką i przykryć ściereczką na 20 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach Celsjusza 40-45 minut do suchego patyczka. 

DOBRA RADA 

Babcia poradziła mi, by do piekarnika wstawić naczynie z wodą. Ten sposób sprawi, że woda będzie parowała i tym samym wpływała na konsystencję i wilgotność ciasta drożdżowego. Efektem będzie wilgotny wypiek o miękkiej skórce i pysznym wnętrzu.

CIEKAWOSTKA 

Wyrastanie: Ciasto drożdżowe odstawia się do wyrastania dwukrotnie. Pierwszy raz po wyrobieniu, a drugi raz po przełożeniu do formy lub uformowaniu w pożądany kształt. W trakcie wyrastania ciasto drożdżowe powinno być przykryte ściereczką lub folią spożywczą oraz ustawione w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.













Smacznego.


Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...