Translate

31 sierpnia 2023

Zupa fasolowa

 Pogoda u mnie nie rozpieszcza, więc fasolowej ugotowałam .



Drugiego dania nie potrzeba, gdyż wyszła treściwa i Mega smaczna . Podejrzewam, że ślad po niej zginie do wieczora . Zachęcam do przepisu i do dzieła .


SKŁADNIKI NA GARNEK 7 LITRÓW 

pół kg drobnej fasoli

15 średnich ziemniaków 

Kości lub żeberka wędzone 1,5 kg

boczek wędzony 70 dag

kiełbasa zwyczajna 4 pętka

2 cebule

3 duże marchewki

2 pietruszki korzeń

pół selera

liść laurowy i ziele angielskie 

majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki

3 łyżki oleju i 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki 


PRZYGOTOWANIE 

Gotowałam kości do miękkości.Zbierałam szumowinę.Dodałam fasolę namoczoną w wodzie dzień wcześniej.W między czasie pokroiłam boczek(skórę z boczku zdjęłam i dodałam do gotującego wywaru) i kiełbasę w kostkę.Przesmażyłam na niewielkiej ilości oleju.Następnie dodałam cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkliłam razem. Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokroiłam w kostkę i dodałam jak fasola zmiękła.Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam około 15 minut od zagotowania.Zrobiłam zasmażkę.Rozgrzałam olej i dodałam mąkę.Mieszałam do uzyskania brązowego koloru.Do niej wlałam trochę wywaru, wymieszałam i dodałam do zupy.Doprawiłam solą, pieprzem a na koniec dodałam majeranek i świeżą natkę pietruszki.




Smacznego 😁 



21 sierpnia 2023

Carpaccio z buraka





 Carpaccio z buraka . Super przystawka i smaczna i efektowna.Zaskoczy niejednego gościa.



WYKONANIE

Burak upiec ok 6 sztuk (każdy owinąć w folię) . Godzinę w temperaturze 180 st. Obrać.Zalać gorącą zalewą (1litr wody,szkl cukru, pół szklanki octu i łyżka soli) liść laurowy i ziele angielskie.Odstawić na noc.Cieniutko pokroić, ułożyć wedle uznania.Dodać rukolę,ser kozi lub parmezan,migdał prażony lub orzech włoski. Polać sosem na bazie octu balsamicznego ( olej,ocet balsamiczny, miód, cytryna,musztarda) I lux delicious 😋👌🔥




11 sierpnia 2023

Drożdżówka z jagodami i kruszonką

Przepis ten przypomina mi smaki dzieciństwa.

Zapraszam do przepisu na drożdżówkę z jagodami i kruszonką. Zrobisz a nie pożałujesz. 


Podaję przepis na 2 kreskówki 36/12 cm

SKŁADNIKI

6 jaj

2 szklanki cukru

2,5 szklanki letniego mleka 

1,5 szklanki oleju

10 dag drożdży (kostka)

1 kg mąki

jajko do posmarowania bułki 

jagody lub inne owoce około 250 g

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 

100 gr masła

100 g cukru

150 g mąki 



PRZYGOTOWANIE 

Do miski wbić jajka oraz cukier i zmiksować.Dolać letnie mleko i olej.Połączyć masę miksując. Rozkruszyć na wierzch drożdże i odstawić na 5 godzin.Przykryć ściereczką.Po tym czasie wsypać mąkę i zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut. Następnie zagnieść kruszonkę .Do mąki dodać masło i cukier.Ugniatać, aby uzyskać konsystencję piasku. Bułki posmarować jajkiem,położyć jagody i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st Celsjusza godzinę czasu. 

Polecam i życzę smacznego. 





2 sierpnia 2023

Papryka w miodzie

 Uwielbiam paprykę w każdej postaci, gdyż ma super zdrowe właściwości .Czerwona papryka to nie tylko chrupiąca przekąska i smaczny dodatek do dań na ciepło, ale również prawdziwa bomba witaminowa. Już niewielki kawałek tego aromatycznego warzywa dostarcza organizmowi dużej ilości witaminy C, A, E, a także tych z grupy Zapraszam do przepisu na paprykę w miodzie.



Podaję proporcję na 5 kg papryki.

SKŁADNIKI

5 kg papryki

5 litrów wody 

500 ml octu

250 ml miodu najlepiej naturalny rzepakowy 

220 g cukru (1szklanka)

1,5 łyżki soli

PRZYPRAWY

czosnek po 3 ząbki na słoik

Ziele angielskie i pieprz czarny kulki (5 szt)

liść laurowy (3 sztuki na słoik)

gorczyca (pół łyżki)i olej(1łyżka) na słoik 

PRZYGOTOWANIE

Paprykę umyć, wydrążyć i pociąć na grubsze paski. Włożyć  ściśle do słoika w pionie.Do każdego dodać po 3 liście laurowe, około 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego,czosnek i gorczycę.Dolać do każdego słoika łyżkę  miodu i  łyżkę oleju. Zagotować wodę, dodać ocet, cukier i sól. Zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Polecam zrobić. Smacznego.


Robię taką paprykę co roku i cieszy się u mnie wielkim powodzeniem.

Z przepisu wychodzi około 12 sztuk słoików jedno litrowych.







1 sierpnia 2023

Jagodzianki

Pochodzę z rejonu Warmii i Mazur i jagód w sezonie potrafi być multum. Upiekłam jagodzianki po brzegi nabite jagodami.Wyszło pysznie.Zapraszam do przepisu, którego nie pożałujecie.Z tego przepisu wychodzi około 20 sztuk bułek po około 70 g.Zużyłam do nich 1litr jagód.Oczywiście mile widziane inne owoce.


SKŁADNIKI ROZCZYN 

60 g drożdży świeżych 

4 łyżki cukru

1 szklanka i 1/3 szklanki ciepłego mleka (330 ml) 

4 łyżki mąki.

Do miseczki dodajemy drożdże pokruszone,cukier, ciepłe mleko i dodajemy mąkę.Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

NASTĘPNE SKŁADNIKI 

700 g mąki (4 czubate szklanki)

2 jajka

100 g masła roztopionego.

Do drugiej miski dodajemy mąkę,jajka i rozczyn.Wyrabiamy chwilę i dodajemy rozpuszczone masło.Wyrabiamy 10 minut.Następnie odstawiamy na godzinę.Po godzinie ponownie wyrabiamy i dzielimy ciasto na 20 części. Dodajemy po 2 łyżki jagód i sklejamy jak pieroga. Układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy  na środkowej półce góra -dół 20 minut w 200st C.




SKŁADNIKI KRUSZONKA 

100 g mąki (więcej niż pół szklanki)

70 g masła

70 g cukru

Łączymy składniki.Konsystencja ma być sypka.

Do jagód dodałam 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Smacznego.

Po wyjęciu z pieca zniknęły w mig. Polecam.








Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...