Translate

15 marca 2024

Drobiowe rożki z pieczarkami

 Drobiowe rożki z piersi kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z pieczarkami uduszonymi z cebulką to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Roladki są bardzo delikatne, soczyste, wręcz rozpływają się w ustach. Z pewnością zachwycą podniebienie każdego z Was.Do tego ziemniaki z ulubioną surówką i obiad świąteczny lub rodzinny gotowy.




SKŁADNIKI 

2 podwójne filety z kurczaka

2 cebule

40 dag pieczarek

olej do smażenia

bułka tarta do panierki

mąka pszenna do panierki

4 jajka

sól, pieprz lub ulubione przyprawy


PRZYGOTOWANIE 

Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w plastry. Mięso delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.

Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Pod koniec smażenia doprawiam pieprzem oraz solą.Czekam , aż woda odparuje.

Na każdym kawałku mięsa układam gotowy  farsz z pieczarek.

Mięso zwijam w roladki, otaczam w mące, później w doprawionym jajku i w bułcę tartej. Formuje w kształcie stożka. Na rozgrzany olej stawiam mojego rożka i obsmażam od strony podstawy. Prezentuje zdjęcie poniżej . Następnie obsmażam boki na złoty kolor. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 stopniach góra -dół.











Smacznego. 

13 marca 2024

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym,kurczakiem , rukolą i mango

 Zapraszam do przepisu na zdrową i sycącą sałatkę makaronową. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj mój przepis!

Przepis nie jest skomplikowany. Sałatkę robi się w kilku prostych krokach.

Wybierając najzdrowszy makaron, warto sięgać po pełnoziarniste odmiany, takie jak makaron razowy, z pszenicy durum, orkiszowy, gryczany, ryżowy lub z ciecierzycy. Do mojej sałatki użyłam pełnoziarnistego makaronu z dodatkiem orkiszu.

  


SKŁADNIKI

500 g makaronu świderki pełnoziarnistego 

podwójna pierś z kurczaka

rukola 100g

2 słoiczki suszonych pomidorów po 180g

mały słoiczek kaparów 

papryka zielona lub czerwona 

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

papryczka chili 2 szt

mango 2 szt

pęczek szczypiorku 

ser grana podano wiórki 100 g

sól, pieprz 

SKŁADNIKI DO SOSU

olej z suszonych pomidorów 150 ml

2 łyżki musztardy stołowej

łyżka miodu lub cukru (u mnie erytrytol)

pół łyżeczki soli 

sok z połowy cytryny

woda gazowana 100 ml

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować według instrukcji jak na opakowaniu. Pierś oczyścić i pociąć w paseczki.Doprawić według uznania. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu ostudzić.Dodać do makaronu. Suszone pomidory i paprykę pociąć w paski (nie trzeba odsączać z oleju) . Cebulę w piórka. Mango pokroić w kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.Połączyć z sałatką razem z rukolą , drobno posiekanym szczypiorem , kaparami,papryczką chili i serem. Wlać sos i wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić w razie potrzeby.

PRZYGOTOWANIE SOSU

Składniki na sos umieścić w misce i zblendować.Sos ma być gęstawy. 

Uważam,że taka sałatka może być świetną propozycją na stół w czasie świąt czy innych imprez okolicznościowych. 






Smacznego.

12 marca 2024

Zupa krem z topinamburu z dodatkiem chrustu z szynki serrano i chipsów z jarmużu

Zupa krem z topinamburu. Krem z topinamburu to zupa, która świetna sprawdzi się zimową porą. Jest pożywna, bardzo zdrowa (topinambur polecany jest cukrzykom!) i ma niepowtarzalny, głęboki smak. Smakuje wyśmienicie zwłaszcza z garstką dodatków, które podkreślają smak tego niezwykłego i niepozornego warzywa.

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to znana od kilku wieków roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych, korzystnie wpływających na pracę całego organizmu. Bulwy topinamburu są niezwykle soczyste i mają delikatny, słodkawy smak, który może nieco przypominać orzechy lub karczochy. 

Możesz go upiec, usmażyć, ugotować, a nawet zjeść na surowo, np. w sałatce.

Ja przygotowałam z niego zupę krem z dodatkami(chrustu z szynki serrano i chipsami z jarmużu) 



 SKŁADNIKI

ZUPA KREM

cebula - 2 szt.

imbir świeży - 10 g

olej rzepakowy - 100 ml

sól i pieprz- 1 szczypta

topinambur - 500 g

woda - 200 ml

mleczko kokosowe - 400 ml

ząbek czosnku - 1 szt.

łyżka masła

sok z cytryny -odrobina

Śmietanka kremówka-1/2 szklanki 

DO PODANIA

szynka serrano 240 g

jarmuż 200 g

oliwa truflowa -kilka kropel 


Nieobrane bulwy topinamburu oczyszczamy szczoteczką pod bieżącą wodą i przekładamy do miski.Zalewamy i odstawiamy na ok. 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.(Można go także obrać) Mi zależało na mocniejszym smaku.

Najwięcej cennych witamin znajduje się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać bulw, tylko dobrze je wyszorować. Jeśli jednak zdecydujemy się obrać skórkę, bulwy trzeba zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją

Wszystkie bulwy przekrawamy na cztery części, skrapiamy olejem, oprószamy solą i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości: ok. 20-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.W razie potrzeby zwiększyć czas pieczenia.

KROK 2: PRAŻYMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR

W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i imbir pokrojone w kostkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystkie składniki prażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie.

KROK 3: GOTUJEMY ZUPĘ

Dodajemy upieczony topinambur , mleczko kokosowe i wodę, doprawiamy .Dodajemy łyżkę masła i śmietankę. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 10 minut, a po tym czasie blendujemy zupę na gładki, jednolity krem.

KROK 4: DODATKI DO PODANIA

Szynkę serrano pokrojoną w paski wrzucamy na olej. Czekamy do momentu, aż będą chrupkie. Wyjmujemy sitkiem i odsączamy na ręczniku papierowym. Jarmuż przebieramy (grube części odrzucamy a liście będą potrzebne do grillowania) Skrapiamy liście olejem i solimy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.Liście mają szeleścić. 

KROK 4: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do miseczek. Na wierzch dodajemy chrusty z szynki , chipsy z jarmużu i dajemy kilka kropel oliwy truflowej.

Można również dodać prażone pestki słonecznika i świeżą natkę pietruszki. 






Smacznego.


5 marca 2024

Cevapcici wołowo-wieprzowe z piekarnika

 Cevapcici (czewapcziczi)(kebabczety) to tradycyjne danie mięsne kuchni bałkańskiej. Warto serwować je z domową pitą, warzywami, sosem tzatziki, sosem czosnkowym,frytkami.

Mięso na cevapcici może być zmielone lub bardzo drobno posiekane. Warto pamiętać, że danie przyrządza się z mieszanego mięsa – np. wołowiny, wieprzowiny, baraniny, jagnięciny lub cielęciny w podobnych proporcjach. W domowych warunkach spokojnie można wykorzystać tylko wołowinę i wieprzowinę.U mnie wołowina i wieprzowina.Zapraszam do przepisu na bałkańską ucztę.



SKŁADNIKI NA OKOŁO 12 SZTUK 

Pół kg łopatki wieprzowej

Pół kg wołowiny (u mnie udziec wołowy)

2 jajka

2 cebule 

Świeża kolendra (5 gałązek) lub pół łyżeczki mielonej kolendry 

łyżka kminu rzymskiego

pół papryczki chili lub pieprz czarny 

1 łyżeczka papryki słodkiej 

5 ząbków czosnku

Dodatkowo

Patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE

Mięso zmielić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,jajka, podsmażoną cebulę,posiekaną kolendrę i resztę przypraw. Dobrze wszystko wyrobić.Poporcjować kotlety po 8 dag.Formować owalne, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki szaszłykowe(zwilżyć dłonie, gdyż to ułatwia pracę). Kebabczety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza góra -dół.

Bałkańska uczta pełna smaku niech zagości w Twoim domu.


















Opcja grillowana

Kłaść na rozgrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować przekładając co 2-3 minuty na inny bok. Zdjąć kiedy będą ładnie zrumienione z każdej strony.

Smacznego.


Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...