Translate

18 marca 2023

Mazurek

Mazurek wielkanocny to tradycyjne, polskie ciasto przygotowywane w okresie świąt. Jego nadzienia są bardzo zróżnicowane.U mnie z nadzieniem jabłkowym .


 MAZUREK 

SKŁADNIKI NA PIERWSZY PLACEK

BLASZKA STANDARDOWA O WYMIARACH 33/23

10dag margaryny〰️2 jajka〰️10 dag cukru pudru〰️10 dag mąki〰️1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 〰️5 dag mielonych orzechów

WYKONANIE

Margarynę utrzeć z cukrem.Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.Na końcu wmieszać pianę z białek .

SKŁADNIKI NA DRUGI PLACEK

Zrobić jak pierwszy placek,ale dodać 2 łyżki maku lub ewentualnie mak zastąpić wiórkami kokosowymi .

SKŁADNIKI NA TRZECI PLACEK

Także zrobić jak pierwszy, ale dodać 1łyżkę kakao

Każdy placek piec osobno w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI

1,5 kg jabłek 〰️1 szkl cukru 〰️1 galaretka owocowa

WYKONANIE

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć z cukrem.Pod koniec wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Masę podzielić na dwie części.Przekładać placki ciepłymi jabłkami .Na wierzch dodać polewę z czekolady ( 10 dag czekolady rozpuścić i dodać 100 ml słodkiej śmietanki 30 tki) Udekorować wedle uznania .





Bardzo smaczne ciasto , które warto zrobić .

Osobiście ,często robię takiego Mazurka nie tylko w okresie świątecznym.

14 marca 2023

Babka gotowana

 Przepis jest super sprawdzony i nie wymaga pieczenia.Babka będzie idealna na Wielkanoc, ale i nie tylko.Polecam.

Aby zrobić babkę gotowaną potrzebujecie oprócz specjalnej formy , również wysoki garnek. 




Foremka do babki gotowanej nie jest duża, bo jej wymiary wynoszą około: 17 cm na wysokość oraz około 16 cm od góry, w najszerszym miejscu. Foremka na babkę gotowaną ma pojemność około 1,5 litra.


SKŁADNIKI

200g masła 〰️1 szklanka cukru 〰️5 jajek 〰️1 szklanka mąki pszennej 〰️1 szklanka mąki ziemniaczanej 〰️2 łyżeczki proszku do pieczenia 〰️2 łyżki kakao 〰️3 łyżki wrzącej wody

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada mleczna lub gorzka 90g 〰️100 ml śmietanki 30 %〰️ posypka lub wiórki kokosowe a nawet można użyć kandyzowanych owoców.

DODATKOWO

masło do wysmarowania formy w środku oraz bułka tarta do posypania.

PRZYGOTOWANIE 

Masło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek i dodać do masła.Następnie przesiane obie mąki oraz proszek i miksować.Białka ubić i dodać do masy. Porcjami dodawać ubite na sztywno białka. Robię to zazwyczaj w 3-4 porcjach. Ciasto delikatnie mieszać tym razem przy pomocy szpatułki lub na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao rozpuszczone we wrzątku.

Foremkę bardzo dokładnie należy wysmarować od środka miękkim masłem. Starać się dotrzeć do każdego zakamarka i posmarować też komin formy. Wsypać bułkę tartą. Obtoczyć nią cały środek, a nadmiar wysypać.

Formę wypełnić  na przemian raz jasną raz ciemną masą.Przykryć pokrywką od kompletu.

Do garnka wysokiego wlać wodę i zagotować. (foremka ma być zanurzona mniej więcej do 3/4, by nie dostała się do zamknięcia).Po zagotowaniu wody wstawić formę.Garnek przykryć pokrywką ze specjalnym otworem,aby nie podskakiwała podczas gotowania .Jeżeli forma będzie wypływać, należy ją czymś obciążyć,aby stała stabilnie.Babkę gotować od momentu zagotowania 90 minut.Przez cały czas gotowania babki nie zdejmować przykrywki z garnka. Ogień nie powinien być ani za duży ani za słaby.Woda ma "pyrkać".Po wyjęciu formy otworzyć ją.Odczekać około 5 minut i ostrożnie przełożyć babkę na kratkę do studzenia wypieków lub na talerz. Podczas studzenia babki przygotować polewę czekoladową.Rozpuścić czekoladę w rondelku dodać śmietankę i wymieszać.Posmarować polewą, używając pędzelka silikonowego oraz posypać posypką lub innymi dodatkami.

RADA JAK WYJĄĆ BABKĘ

 Aby ułatwić sobie wyjęcie  świątecznego ciasta z formy, potrzymaj babkę przez chwilę nad parą lub włóż na kilka minut do zimnej wody.





Charakteryzuje się ona wilgotnym i sprężystym środkiem, i nieco różni się smakiem od tradycyjnej babki wielkanocnej. 

Smacznego.

7 marca 2023

Klopsy mięsno-kapuściane w sosie pieczarkowym

 To danie jest moim ulubionym daniem z dzieciństwa.Bazowymi produktami jest mięso mielone, biała kapusta i kasza manna.Potrawa prosta, tania i smaczna.Zapraszam do skorzystania z przepisu.


SKŁADNIKI

(z tej ilości wyszło mi 20 sztuk klopsów)

1kg mielonej łopatki 〰️3 cebule 〰️ 1/4 część białej kapusty 〰️2 jajka 〰️1/2 szklanki kaszy manny 〰️2 łyżki majeranku 〰️4 ząbki czosnku 〰️ łyżka papryki słodkiej czerwonej 〰️ sól i pieprz〰️ pół szklanki zimnej wody 

SKŁADNIKI NA SOS

pół kg pieczarek〰️2 łyżki masła 〰️2 cebule 〰️3 ząbki czosnku 〰️250 ml śmietanki 30%〰️4 łyżki mąki pszennej 〰️3 łyżki sosu grzybowo-sojowego lub samego sojowego ciemnego 〰️ liść laurowy 〰️ziele angielskie 〰️ pęczek koperku

Mięso umieściłam w misce po czym dodałam jajka, kaszę manną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na patelni i dodałam do farszu.Kapustę zszatkowałam na tarce o grubych oczkach i połączyłam z farszem.Doprawiłam solą, pieprzem,majerankiem i papryką słodką czerwoną.Następnie wlałam mocno zimną wodę.Dokładnie wymieszałam i formowałam średniej wielkości klopsy.Moczyłam ręce w wodzie, gdyż to usprawnia mi pracę. Następnie obtoczyłam je w mące i obsmażyłam na patelni z obu stron.Mięso przełożyłam do szerokiego garnka i zalałam wodą tak ,aby je przykryć.Dodałam liść laurowy , ziele angielskie i przykryłam pokrywką.




W międzyczasie jak klopsy się gotowały wzięłam się za przygotowanie sosu.Cebulę  pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle na małym ogniu .Po 5 minutach dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w grubsze plastry.Lekko podlałam wywarem z klopsów.Wszystko razem trzymałam na ogniu pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie przełożyłam pieczarki do gotujących się klopsów.

Całość dusiłam od zagotowania 30 minut.Do śmietanki dodałam mąkę ,sos grzybowo -sojowy i wymieszałam trzepaczką . Całość  wlałam do klopsów. Trzymałam na ogniu około 10 minut, aż sos się zredukował.Doprawiłam solą, pieprzem i posypałam świeżym koperkiem.

Jeżeli sos wyda się Wam za rzadki dodajcie zaklepkę ze śmietanki i mąki i chwilę pogotujcie.

Mój sos wyszedł idealnie aksamitny.




Warto powracać do smaków dzieciństwa , gdyż dania są proste i smaczne.

Smacznego.

5 marca 2023

Brownie z mascarpone i migdałami

 Super szybkie i smaczne ciasto mocno czekoladowe.Brownie może być niedopieczone, prawie płynące w środku, niemal jak fondant, lub całkowicie wypieczone, zwarte i twarde. Sprawdza się jako element złożonego, wykwintnego deseru lub jako prosty smakołyk, popijany mlekiem, kawą czy herbatą.


Do jego przygotowania nie potrzeba ani zbyt dużo czasu, ani specjalistycznego sprzętu, ani szczególnych zdolności. Potrzebne są natomiast duże ilości czekolady.




SKŁADNIKI (na blaszkę 37/27cm)

500 g mascarpone 〰️8 jajek 〰️3/4 szklanki mąki pszennej 〰️1 szklanka erytrolu lub cukru pudru 〰️4 gorzkie czekolady po 90 g 70% cacao〰️ migdały w płatkach 75 g

SKŁADNIKI NA POLEWĘ 

2 gorzkie czekolady po 90 g〰️100 ml śmietanki 30 %

Mascarpone ubić mikserem kuchennym, aby je spulchnić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do rondelka wlać wodę i zagotować.Umieścić na nim metalową miseczkę i rozkruszyć czekoladę ) Roztopioną czekoladę wlać do mascarpone i ubić, aż składniki dokładnie się połączą. Wbijać po jednym jajku, miksując około 30 sekund między kolejnym. Wsypać erytrol i ponownie ubić. Wsypać mąkę i bardzo krótko zmiksować , tylko do połączenia!

Blaszkę wyłożyć papierem i natłuścić masłem .Wylałać masę.Piec w temperaturze 180 stopni z ustawieniem góra -dół przez 40 minut.Ciasto odstawić do  lekkiego wystudzenia a następnie wylać na nie polewę czekoladową (czekoladę umieścić w rondelku na średnim ogniu.Jak lekko się rozpuści dodać śmietankę i dokładnie wymieszać) Do rozprowadzania polewy użyć pędzelka silikonowego.Migdały uprażyć na suchej patelni często mieszając i posypać ciasto.




Jeśli chcecie otrzymać bardziej wilgotne i ciągnące się Brownie, pieczcie krócej około pół godziny lub zmniejszcie temperaturę np. 175°C

CIEKAWOSTKA 

Jeden z najlepszych dodatków do aromatycznego brownie to chrupiące, prażone orzechy. Do czekolady najlepiej pasują orzechy włoskie, ale świetnie sprawdzą się także poszatkowane pistacje lub migdały. Dodaj je podczas mieszania ciasta, aby mogły połączyć się ze wszystkimi składnikami.




Smacznego.

3 marca 2023

Żeberka pieczone na kiszonej kapuście

 Żeberka pieczone na kiszonej kapuście plus pieczone ziemniaki to doskonały pomysł na obiad.Żeberka trzymałam całą dobę w marynacie ,aby przeszły smakiem.Zapraszam do skorzystania z przepisu.


SKŁADNIKI

żeberka paski (u mnie 2 kg)〰️ kapusta kiszona 1kg〰️3 cebule 〰️ziele angielskie 〰️ liść laurowy 〰️ garść suszonych grzybów 〰️ garść żurawiny 

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

pół szklanki oleju 〰️ łyżka miodu 〰️5 łyżek sosu barbecue 〰️4 łyżki marynaty teriyaki 〰️ pół łyżki papryki ostrej 〰️ łyżka papryki słodkiej 〰️ pół łyżki soli 〰️ łyżka majeranku 〰️ główka czosnku



Żeberka po umyciu osuszyłam ręcznikiem papierowym i pocięłam na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki na marynatę połączyłam(czosnek przecisnełam przez praskę) Wszystko dokładnie wymieszałam.Natarłam żeberka i odstawiłam na noc do lodówki,aby przeszły smakiem.Następnego dnia przygotowałam kapustę.W garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę.Następnie dodałam grzyby suszone, które wcześniej zalałam wrzątkiem. Wszystko razem smażyłam około 10 minut.Wodę z grzybów przecedziłam przez sitko, gdyż użyłam jej do podlania kapusty. Następnie dodałam drobno pokrojoną kapustę kiszoną i żurawinę.Dolałam wodę z grzybów, liść laurowy i ziele angielskie.Dusiłam pod przykryciem 20 minut. Doprawiłam pieprzem, solą i ułożyłam na dno naczynia żaroodpornego.Na wierzch ułożyłam żeberka a resztę marynaty wlałam na wierzch mięsa.(użyłam dwóch naczyń żaroodpornych).Piekłam 3 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 st góra -dół a 20 minut przed końcem włączyłam termoobieg i odkryłam żeberka,aby się zarumieniły.Podałam z pieczonymi ziemniakami, które przed pieczeniem pokroiłam w grubsze plastry.Po takim czasie pieczenia mięso świetnie odchodzi od kości.

Smacznego.






Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...