Translate

2 maja 2025

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi


Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każdej imprezie okolicznościowej. Zachęcam do przepisu na
sałatkę ze słodkim akcentem.


 SKŁADNIKI 

podwójny filet z kurczaka 

200 g ryżu basmati 

jabłko zielone 

mały słoiczek selera konserwowego 340 g

15 sztuk winogron czerwonych 

10 sztuk winogron  zielonych 

biała część pora 

100 g orzechów włoskich 

8 łyżek majonezu

180 g jogutu naturalnego 

sok z połowy cytryny 

sól 

WYKONANIE 

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić.Pierś po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażyć na patelni i ostudzić. Jabłko ze skórą pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Winogrona przekroić na pół. Por pokroić w piórka a seler konserwowy odsączyć. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z majonezem oraz jogurtem. Dodać orzechy włoskie. 

Smacznego. 
















23 marca 2025

Placek drożdżowy z kruszonką

 Sięgnęłam do babcinego przepisu i upiekłam placek drożdżowy. Niezapomniane smaki dzieciństwa do których często wracam. Zachęcam do przepisu.


SKŁADNIKI 

U mnie blaszka 35/20 cm

1 kg mąki pszennej 

6 jajek 

500 ml mleka 

10 dag drożdży świeżych 

125 g masła lub oleju (u mnie masło)

szklanka cukru plus cukier waniliowy 30 g

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 

6 łyżek mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru 

3 łyżki masła 

PRZYGOTOWANIE PLACKA

Podgrzać mleko i włożyć  masło, aby się rozpuściło.Wsypać cukier z cukrem waniliowym.Następnie do letniego masła dodać drożdże. Wymieszać, aby się rozpuściły. Do miski wsypać mąkę, dodać jajka oraz mleko z masłem, cukrem i drożdżami. Ciasto wyrabiać około 15 minut.Ciasto ma odchodzić od rąk i miski . Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie zrobić kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI

Miękkie masło rozgnieść ręką z cukrem dodać mąkę i gnieść do czasu uzyskania struktury piasku. Odstawić do lodówki. 

Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kruszonką i przykryć ściereczką na 20 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach Celsjusza 40-45 minut do suchego patyczka. 

DOBRA RADA 

Babcia poradziła mi, by do piekarnika wstawić naczynie z wodą. Ten sposób sprawi, że woda będzie parowała i tym samym wpływała na konsystencję i wilgotność ciasta drożdżowego. Efektem będzie wilgotny wypiek o miękkiej skórce i pysznym wnętrzu.

CIEKAWOSTKA 

Wyrastanie: Ciasto drożdżowe odstawia się do wyrastania dwukrotnie. Pierwszy raz po wyrobieniu, a drugi raz po przełożeniu do formy lub uformowaniu w pożądany kształt. W trakcie wyrastania ciasto drożdżowe powinno być przykryte ściereczką lub folią spożywczą oraz ustawione w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Ciasto drożdżowe przetrzymane w piekarniku staje się suche, ciemne, a na jego powierzchni wytwarza się zbyt gruba skóra.













Smacznego.


8 lutego 2025

Rumsztyk wołowy

 Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację.  Przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.




SKŁADNIKI 

udziec ,polędwica 

lub rostbef wołowy  - 500 g

cebula - 5 szt.

zimna woda - 5 łyżek

musztarda -2 łyżki 

jajko -1 sztuka(można pominąć)

woda - 70 ml do podlania 

smalec lub olej- 5 łyżek

sól - 0,5  do 1 łyżeczki

pieprz czarny - 1 szczypta

mąka do obtoczenia 

PRZYGOTOWANIE 

Mięso zmielić na grubych oczkach.Dodać wodę , sól , pieprz,jajko i musztardę. Całość wymieszać i formować spłaszczone kotlety. Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać smalec lub olej, a następnie smażyć kolejno każdego kotleta z obu stron.Z każdej strony po około 3 minuty.Gdy kotlet jest rumiany, przełożyć go na talerz.

Cebulę obrać z łupiny i pokroić w piórka. Smażyć na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli i nabierze lekko złocistej barwy.Doprawić cebulę solą,majerankiem, papryką słodką i ostrą.

Dodać wszystkie rumsztyki na patelnię i podlać 70 ml ciepłej wody. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez 5 minut.

Rumsztyk podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.

U mnie podałam z talarkami ziemniaczanymi oraz z marynowaną cebulką i pieczarkami.

Rumsztyk najczęściej podaje się z ziemniakami z wody i buraczkami. 








Smacznego.

19 października 2024

Krem z dyni z nutą pomarańczy i imbirem

 Jeśli szukacie czegoś rozgrzewającego na jesienne chłody to dobrze trafiliście. Przed Wami aksamitny dyniowy krem z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Użyłam dyni hokkaido.


  



Wystarczy upiec kawałki dyni z warzywami a następnie zblendować na purée. Taki krem z dyni hokkaido jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i niskokaloryczny. Ja podałam go z dodatkiem słodkiej śmietanki, uprażonymi pestkami dyni oraz z grzankami.

Wychodzi bardzo aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. 


Zachęcam do przepisu 


              KREM Z DYNII 

Z NUTĄ POMARAŃCZY I IMBIREM 


SKŁADNIKI 

Średnia dynia 

2 marchewki 

4 ziemniaki 

2 cebule 

4 ząbki czosnku 

2 łyżki masła 

1 litr wody 

 sok z dwóch pomarańczy

Korzeń imbiru około 3 cm

2 łyżeczki kurkumy 

łyżeczka gałki musztatołowej

sól 


PRZYGOTOWANIE 

Dynię pokroiłam razem ze skórą i usunęłam pestki. (po upieczeniu łatwiej odchodzi skóra) . Marchewkę,ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam. Warzywa wraz z dynią umieściłam na blaszce i piekłam 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu zdjęłam skórę z dyni i umieściłam ją razem z warzywami w garnku. Zalałam wodą, dodałam masło i gotowałam do miękkości. Dodałam staranowany imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól oraz sok z pomarańczy. Wszystko razem zblendowałam na aksamitny krem. 









Wierzch posypałam uprażonymi pestkami dyni ,polałam słodką śmietanką a na środek włożyłam tost z bagietki.(Bułkę pocięłam ,skropiłam olejem,posoliłam,posypałam oregano i piekłam w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach Celsjusza)


Smacznego .



18 sierpnia 2024

Jogurtowiec na szpinakowym spodzie

 Ciasto idealne na upalne dni, ale i nie tylko. Kwaskowe w smaku, orzeźwiające. Zielony spód dodaje kontrastu dzięki któremu efektownie się prezentuje. Zapraszam do przepisu na szybkie kolorowe ciasto.


JOGURTOWIEC NA SZPINAKOWYM SPODZIE 

SKŁADNIKI NA SPÓD 

NA BLASZKĘ 25/35 CM

4 jajka 

szklanka cukru 

szklanka mąki 

łyżeczka proszku do pieczenia 

1/4 szklanki oleju 

300 g szpinaku świeżego lub mrożonego 


SKŁADNIKI NA ŚRODEK 

 3 sztuki po 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 

3 galaretki cytrynowe 


SKŁADNIKI NA WIERZCH 

2 galaretki malinowej 

200 g malin 


PRZYGOTOWANIE 

Białka ubić z cukrem.Dodawać po żółtku, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać zblendowany szpinak. (szpinak można zblendować z olejem,wtedy pominąć olej jak mówi przepis powyżej)Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Do jogurtu dodać letnie rozpuszczone galaretki (rozpuścić 3 galaretki w 1,5 szklanki wody) . Wylać na biszkopt. Położyć owoce, wstawić do lodówki, aby stężało. Po tym czasie tężejące galaretki wylać na owoce. (galaretki rozpuścić jak mówi instrukcja)

Smacznego.

Oczywiście można użyć innych 

owoców i galaretek. 













Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...