Jeśli szukacie czegoś rozgrzewającego na jesienne chłody to dobrze trafiliście. Przed Wami aksamitny dyniowy krem z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Użyłam dyni hokkaido.
Wystarczy upiec kawałki dyni z warzywami a następnie zblendować na purée. Taki krem z dyni hokkaido jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i niskokaloryczny. Ja podałam go z dodatkiem słodkiej śmietanki, uprażonymi pestkami dyni oraz z grzankami.
Wychodzi bardzo aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Zachęcam do przepisu
KREM Z DYNII
Z NUTĄ POMARAŃCZY I IMBIREM
SKŁADNIKI
Średnia dynia
2 marchewki
4 ziemniaki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 litr wody
sok z dwóch pomarańczy
Korzeń imbiru około 3 cm
2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka gałki musztatołowej
sól
PRZYGOTOWANIE
Dynię pokroiłam razem ze skórą i usunęłam pestki. (po upieczeniu łatwiej odchodzi skóra) . Marchewkę,ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam. Warzywa wraz z dynią umieściłam na blaszce i piekłam 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu zdjęłam skórę z dyni i umieściłam ją razem z warzywami w garnku. Zalałam wodą, dodałam masło i gotowałam do miękkości. Dodałam staranowany imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól oraz sok z pomarańczy. Wszystko razem zblendowałam na aksamitny krem.
Smacznego .