Translate

18 sierpnia 2024

Jogurtowiec na szpinakowym spodzie

 Ciasto idealne na upalne dni, ale i nie tylko. Kwaskowe w smaku, orzeźwiające. Zielony spód dodaje kontrastu dzięki któremu efektownie się prezentuje. Zapraszam do przepisu na szybkie kolorowe ciasto.


JOGURTOWIEC NA SZPINAKOWYM SPODZIE 

SKŁADNIKI NA SPÓD 

NA BLASZKĘ 25/35 CM

4 jajka 

szklanka cukru 

szklanka mąki 

łyżeczka proszku do pieczenia 

1/4 szklanki oleju 

300 g szpinaku świeżego lub mrożonego 


SKŁADNIKI NA ŚRODEK 

 3 sztuki po 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 

3 galaretki cytrynowe 


SKŁADNIKI NA WIERZCH 

2 galaretki malinowej 

200 g malin 


PRZYGOTOWANIE 

Białka ubić z cukrem.Dodawać po żółtku, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać zblendowany szpinak. (szpinak można zblendować z olejem,wtedy pominąć olej jak mówi przepis powyżej)Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Do jogurtu dodać letnie rozpuszczone galaretki (rozpuścić 3 galaretki w 1,5 szklanki wody) . Wylać na biszkopt. Położyć owoce, wstawić do lodówki, aby stężało. Po tym czasie tężejące galaretki wylać na owoce. (galaretki rozpuścić jak mówi instrukcja)

Smacznego.

Oczywiście można użyć innych 

owoców i galaretek. 













13 sierpnia 2024

Pizza na spodzie z kalafiora i cukinii

Dzisiaj coś dla fanów pizzy, którzy nie chcą z niej rezygnować ale jednocześnie również dbają o figurę . Wersja na kalafiorowo-cukiniowym cieście, która jest oczywiście nieco odmienna w smaku od tej drożdżowej lecz według mnie wcale nie gorsza .Pizza  pięknie pachnie i świetnie smakuje, ale do tego jest zdrowa i sycąca. Idealna dla osób unikających glutenu oraz na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych.

Zapraszam do przepisu 

Pizza na spodzie z kalafiora i cukinii jest dużo zdrowszą ale równocześnie pyszną alternatywą dla tradycyjnej pizzy. 


SKŁADNIKI NA SPÓD 
Średni kalafior 
mała cukinia 
40 dag żółtego sera 
100 ml śmietanki 30 tki 
15 jajek 
sól, pieprz i zioła prowansalskie 

PROPONOWANE SKŁADNIKI DO PIZZY 
salami (ilość według uznania)
pieczarki 500 g
papryka 2 sztuki 
cebula 2 sztuki 
kapary (ilość według uznania)
rukola 
pomidorki koktajlowe 
ser do posypania 

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY 
4 ząbki czosnku 
passata pomidorowa pół litra 
Oregano, sól i odrobina cukru 

PRZYGOTOWANIE 
Kalafior i cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie posolić odstawić na parę minut następnie odcisnąć i dodać do kalafiora. Jajka ubić mikserem i połączyć z warzywami. Dodać starkowany ser i śmietankę. Doprawić. Spód wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Moja pizza zrobiona jest na dużych  blaszkach z piekarnika. Można ją zrobić w blaszkach od ciasta. Grubość ciasta zależy od Was. Mój spód jest cienki, gdyż na takim mi zależało.

Spód podpiec 25 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. 

W czasie pieczenia przygotować farsz i sos pomidorowy na pizzę. Podsmażyć cebulę pieczarki i paprykę. Następnie podsmażyć na oliwie czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać passatę pomidorową, doprawić.
Po wyjęciu podpieczonego spodu posmarować go obficie sosem pomidorowym i ułożyć dodatki. U mnie papryka, cebula, pieczarki, kapary.. Posypać serem i dopiec od 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Rukole i pomidorki położyłam po upieczeniu pizzy.

Pizzę można zajadać z ulubionymi sosami.Smacznego.











Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...