Translate

29 września 2023

Zielone Smoothie

 Zdrowy zielony koktajl warzywno -owocowy w sam raz na śniadanie. Powinni po nie sięgać szczególnie ci, którzy zazwyczaj nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych potraw. Warto też podkreślić, że codzienne picie zielonego smoothie ma niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm.


SKŁADNIKI (na 3 porcje)

200 g szpinaku baby

250 ml wody 

1 banan

1 jabłko

awokado

Sok z połowy cytryny

Sok z całej pomarańczy

Garść natki pietruszki

Łyżka miodu

Wszystko włożyć po uprzedniej obróbce do blendera kielichowego i zmiksować.





Smacznego.

25 września 2023

Koktajl z malin

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju koktajle, więc skomponowałam lekki napój malinowy, który może posłużyć nawet za śniadanie. Kilka składników wystarczy, aby rozkoszować się smakiem. 

Do malin dodałam napój migdałowy, jogurt naturalny typu greckiego, nasiona chia oraz miód.Wszystko zblenderowałam i gotowe. 







 Smacznego.

19 września 2023

Sałatka z rukolą i dressingiem z suszonych pomidorów

 Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałaty a rukola najbardziej mi odpowiada pod względem smakowym oraz odżywczym.Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy.Jest lekkostrawna. Miałam ochotę na lekką potrawę,więc skomponowałam kolorową sałatkę.


SKŁADNIKI

Opakowanie rukoli 80 g

1 podwójna pierś z kurczaka 

1 opakowanie sera camembert 

Papryka czerwona i żółta

15 sztuk pomidorków koktajlowych

Cebula czerwona

15 sztuk marynowanej cebulki

10 sztuk suszonych pomidorów

Oliwki

5 łyżek migdałów uprażonych

SKŁADNIKI NA DRESSING

3 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, łyżeczka soli,5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, odrobina wody gazowanej, łyżeczka musztardy.Sos ma być dość gęsty a jeżeli wyszedł za bardzo gęstwy dodać odrobinę wody gazowanej.

WYKONANIE

Do miski wsypać rukolę, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w słupki. Dodać odcedzone oliwki,cebulkę marynowaną oraz pomidory suszone. Świetnie przełamują smak sałatki.Następnie pierś pokroić w kostkę lub paski doprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka z grilla, czosnek, zioła prowansalskie)i ugrilować na patelni. Lekko podlać olejem. Po ostudzeniu dodać do sałatki.Ser camembert pokroić w trójkąty lub wedle uznania i ułożyć na wierzchu. Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę.Składniki na dressing połączyć i polać nasze danie lub połączyć ze wszystkimi składnikami i wymieszać. Wyszło smacznie, zdrowo i kolorowo tak jak lubię. 






Smacznego. 




13 września 2023

Tarta leśna z kurkami

 Grzyby wszelakie mam w zasięgu ręki.Mieszkan  na terenach, gdzie w sezonie grzybobrania mam do nich płynny dostęp.Postanowiłam to wykorzystać i zrobiłam leśną tartę na spodzie pszenno -orzechowym.Wykorzystałam kurki

CIEKAWOSTKA 

 Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są bogatym źródłem tiaminy, witaminy B1, której jest w kurce tyle, co w drożdżach piekarskich. Wartość odżywcza kurki to 32 kcal.Bardzo je lubię ze względu na walory smakowe i wykorzystuję często w mojej kuchni.


SKŁADNIKI NA SPÓD 

200 g mąki (1 szklanka i 1/6 szklanki) 

 80 g orzechów włoskich (3/4 szklanki )

100 gram zimnego masła

szczypta soli

2 jajka


SKŁADNIKI NA FARSZ

około 200 gram dobrze umytych i oczyszczonych kurek

mała cukinia 

5 dużych cebul

4,5 ząbków czosnku 

100 g  masła

3 jajka

Ser gouda 150 g

100 g serka koziego do smarowania lub innego 

200 ml śmietanki 30 %

około 3 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz, sporo suszonego oregano

czosnek niedźwiedzi, papryka słodka i ostra 

natka pietruszki 


Wysyp przesianą mąkę do dużej miski.Dodaj zmielone orzechy.Ja użyłam młynek do kawy.Myślę, że blenderem także się uda.Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, 2 jajka, sól.Wyrób ciasto i odłóż na pół godziny do lodówki.

Kurki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Należy je zblanszować w osolonej wodzie.Gotować na pół twardo.Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę.Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę.Dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.

Następnie roztrzep jajka dodaj śmietanę gęstą, słodką ,serek kozi, połowę starkowanego sera gouda i przyprawy.Wymieszaj na jednolitą masę.Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.Do masy przełóż farsz z kurek.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni na program góra -dół.

 Zagniecione ciasto wyłóż na formę do tarty. Dokładnie wyklej cienką warstwą ciasto spód i boki,ponakłuwaj równomiernie widelcem, wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 15 minut w temperaturze 200°C .

Ciasto wyjmij z pieca i wylej na nie przygotowaną masę kurkową.Posyp pozostałym serem . Ułóż wedle uznania pokrojoną w plasterki cukinie.Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.

Wstaw tartę do pieca i piecz przez 35 minut. Podczas pieczenia pilnuj żeby masa nie przypiekła się zbyt mocno. W razie potrzeby przykryj ją delikatnie folią aluminiową. 

Smacznego.

MOJA SUGESTIA 

Zamiast kurek można użyć innych grzybów a orzechy zmielone zastąpić mąką. Mi zależało na ciemnym nietypowym spodzie oraz na smaku.Uważam , również,że inne dodatki również się sprawdzą i zamiast grzybów można dodać pierś z kurczaka.








12 września 2023

Placek ze śliwkami


 W związku z tym,że posiadam w swoim ogrodzie śliwki węgierki tak powstał placek z tymi zacnymi owocami. Zapraszam do przepisu.


CIEKAWOSTKA

Śliwka najbardziej znana jest ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.

PRODUKTY POTRZEBNE NA BLASZKĘ 23/38 CM

KRUCHY PLACEK

Około 1 kg śliwek 

3 szklanki mąki

250 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g cukru pudru (5 łyżek)

16 g cukru waniliowego 

5 żółtek


SKŁADNIKI NA BEZE

5 białek

200g cukru (prawie cała szklanka)

budyń waniliowy 

Szczypta soli


PRZYGOTOWANIE PLACKA

Połączyć składniki na kruchy placek i zagnieść .Owinąć folią spożywczą i schłodzić około pół godziny.2/3 części ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.(pozostałą część włożyć do zamrażarki)Nakłuć widelcem.Zapiec w temperaturze 180°C 20 minut.Następnie wyłożyć śliwki jedna przy drugiej skórą do dołu.Na to rozłożyć beze.

PRZYGOTOWANIE BEZY

Oddzielić białka od żółtek.Ubić na sztywno.Pod koniec dodać cukier porcjami (u mnie 3 porcje)Na sam koniec wsypać budyń waniliowy i delikatnie wymieszać.

Na beze zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostała część ciasta.PROPONUJE 1/3 CIASTA PRZED POTARKOWANIEM ZAMROZIĆ.DAJE TO LEPSZY EFEKT PRZY TARKOWANIU.

Piec 40 minut w temperaturze 180 °C . Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.













5 września 2023

Żeberka paski w sosie grzybowo-pieczeniowym


 Bardzo lubię żeberka w każdej wersji.Tym razem zrobiłam je z sosem na bazie suszonych grzybów z dodatkiem sosu sojowego.Podałam je z kaszą jęczmienną oraz z surówką z kiszonych ogórków z dodatkiem własnej papryki konserwowej (przepis na paprykę w miodzie jest na blogu) Zapraszam do przepisu.

SKŁADNIKI

1,5bkg żeberek paski

3 cebule

2 marchewki

2 garści suszonych grzybów

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

mąka pszenna do obtoczenia

liść laurowy i ziele angielskie

czosnek 4 ząbki

papryka słodka i ostra

sól i pieprz

przyprawa do mięs 

majeranek 

PRZYGOTOWANIE

Żeberka pociąć na paski oraz doprawić solą,czosnkiem, papryką słodką i ostrą, przyprawą do mięs  i majerankiem . Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Przełożyć do garnka.Na tym samym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półplastry.Przełożyć do mięsa .(mąka będzie brązowa i z niej wytworzy się sos) Grzyby suszone ugotować w około pół litrze wody około 20 minut a wodę z nich wlać do żeberek. Doda smaku oraz koloru. W razie potrzeby dolać wody,aby przykryć mięso . Dorzucić liść laurowy i ziele angielskie oraz wlać sos sojowy.Gotować do miękkości. W razie potrzeby dodać zaklepkę z mąki i wody.(pół szklanki wody plus 2 łyżki mąki dokładnie wymieszać i zagęścić sos) U mnie nie było takiej potrzeby.Na koniec doprawić sos solą i pieprzem. Obficie posypać świeżą natką pietruszki.

SURÓWKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW

Ogórki pokroić w cienkie plastry, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, musztardę francuską, olej, odrobinę cukru i soli.

Wyszło pysznie.Smacznego.
















4 września 2023

Jabłecznik

 Mam w ogrodzie odmianę zimowych jabłek Antonówek i tylko z nich robię jabłecznik.



Antonówki  są duże i pachnące, mają kremowy, kwaskowaty miąższ. W połączeniu z półkruchym ciastem idealnie się komponuje.

Bardzo polecam Wam ten prosty przepis i jestem pewna, że będziecie do niego wracali, tak jak ja.

 Wiem, że ciasto z dodatkiem śmietany kwalifikuje się jako półkruche, ale w naszym domu zawsze mówiło się na to ciasto “jabłecznik na kruchym cieście”

SKŁADNIKI NA FARSZ JABŁKOWY 
 2 kg jabłek kwaśnych najlepiej
 pół szklanki cukru
 budyń malinowy
 3 łyżki bułki tartej 

SKŁADNIKI NA CIASTO NA BLASZKĘ 35/23 cm
3 szklanki mąki
5 łyżek śmietany 18%
5 łyżek cukru
4 żółtka
250g masła
30 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych

PRZYGOTOWANIE CIASTA 
Podgrzać śmietanę, ale aby nie była gorąca a ciepła.Wyłączyć i wkruszyć drożdże.Wymieszać.Odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z cukrem.Wsypać mąkę i dodać posiekane masło i śmietanę z drożdżami.Wymieszać drewnianą łyżką a później ręką.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód a druga pójdzie na jabłka.

PRZYGOTOWANIE FARSZU JABŁKOWEGO
Jabłka zetrzeć na tarce.Przesmażyć w garnku około 20 minut z dodatkiem cukru. Trochę wystudzić.Do ciepłych jabłek dodać budyń i bułkę tartą.Zimną dobrze wystudzoną masę przełożyć na ciasto.Przykryć drugą częścią ciasta i nakłuć widelcem. Piec 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego życzę.U mnie to ciasto znika błyskawicznie a najlepsze jest następnego dnia.










Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...