Translate

8 kwietnia 2024

Wytrawny keks z warzywami

 Keks nie tylko wersji słodkiej, ale i wytrawnej może być doskonałym dodatkiem do mięsa lub twarożku ze śmietaną. Zapraszam do przepisu.



Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczu czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni .

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, więc na pewno każdemu wyjdzie! 

Świetna alternatywa dla tarty wytrawnej lub pizzy....z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu ajvar ( popularny sos kuchni bałkańskiej, który jest przygotowywany z papryki, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek)

SKŁADNIKI (na jedną większą keksówkę lub dwie mniejsze o wymiarach 26/12)

Ciasto: 500 gramów mąki pszennej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa)

4 łyżeczki proszku do pieczenia

8 jajek

200 mililitrów mleka

150 mililitrów oliwy


DODATKI 

2 papryki czerwone

2 papryki zielone

4 ząbki czosnku 

200 g pomidorów suszonych 

150 gramów czarnych oliwek

łyżeczka bazylii suszonej lub świeża pokrojona 

sól i pieprz


PRZYGOTOWANIE

Papryki pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Pomidory suszone odsączyć z oleju i drobno pokroić.Jeżeli oliwki są w całości pokroić.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem z oliwą i mlekiem około 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, proszek,sól i pieprz i wszystko razem miksujemy na wolnych obrotach kilka minut(około 5 minut).Dodajemy pokrojone warzywa , czosnek i przyprawy. Mieszamy szpatułką. Wykładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Kroimy po wystudzeniu. 

Mój na zdjęciach pokrojony 15 minut po wyjęciu.







Smacznego.


4 kwietnia 2024

Piadina bezglutenowa

Moja wersja jest  bezglutenowa.Jeżeli wolisz wersję glutenową zastąp mąkę z przepisu mąka pszenną. 

 Piadina zwana także piadą to podawany na ciepło cieńki placek z mąki pszennej z nadzieniem, pochodzący z regionu Emilia Romagna-bardzo charakterystyczna przekąska pochodząca z Włoch. . Piadinę napełnia się praktycznie dowolnym farszem.

SKŁADNIKI 

600 g mąki bezglutenowej Bread mix mieszanka na chleb i pizze bezgl.1 kg(mąka dostępna w internecie)

1 łyżeczka soli

1łyżeczka proszku do pieczenia

100 g smalcu lub oleju 

ok. 350 ml mleka

PRZYGOTOWANIE 

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj sól, smalec lub olej  i zacznij wyrabiać ciasto dolewając stopniowo letnie mleko (w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być gładkie i elastyczne (w konsysestencji podobne do ciast na pierogi). Wyrabiaj przez ok. 10 min.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok 3 mm i wykrawaj kółka.Ja użyłam kubka. Przy wałkowaniu podsypuj mąkę.Jeżeli chcesz zrób większe placki.Mi zależało na wersji mini.



Rozgrzej dobrze patelnie teflonową i piecz pojedynczo placki przez ok. pół min z każdej strony.  Piadina będzie gotowa w momencie jak pojawią się brązowe przypieczone punkciki.

CIEKAWOSTKA 

Jedną z największych zalet tych włoskich kanapek jest to, że pasuje do nich każdy farsz. Za najbardziej tradycyjną wersję uznaje się piadinę, nadziewaną szynką parmeńską z dodatkiem sera squacquerone lub mozzarelli, rukoli i pomidorów. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by stworzyć farsz o zupełnie innym składzie! Najczęściej do wnętrza piadina romagnola trafiają takie składniki jak:

sery, np. mozzarella, ricotta, parmezan,

wędliny, np. szynka parmeńska, salami,

warzywa (świeże lub grillowane),

dowolny sos, pesto.

Co ciekawe, ciasto pasuje również do słodkich dodatków! Piadina doskonale smakuje np. z serem ricotta i świeżymi owocami lub z dżemem.






Smacznego.

2 kwietnia 2024

Mazurek z czarną porzeczką i kajmakiem

 Zapraszam na szybki i smaczny przepis. Uważam,że nawet początkującym osobom wyjdzie, gdyż to prosty deser w wykonaniu.

Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy. Jak zwykle poszedł na pierwszy ogień mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki lub ze śliwek.Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

(Przepis jest na standardową formę do tarty)

300 g mąki (dwie szklanki)

200 g masła

100 g cukru pudru (pół szklanki)

3 żółtka 

200 g konfitury z czarnej porzeczki (u mnie własnego wyrobu)

200 g kajmaku

DO OZDOBIENIA

płatki migdałowe

żurawina

orzechy włoskie 

Do mąki dodać posiekane masło,cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Formę na tartę wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem.(Można je obciążyć grochem) Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Jeżeli ciasto jest obciążone to po wyjęciu grochu dopiec jeszcze 5 minut. Ostudzić.Na spód kruchego ciasta wyłożyć konfiturę z porzeczki a następnie kajmak. Udekorować wedle uznania. Można także zrobić dwie warstwy (porzeczki, kajmak,porzeczki,kajmak).







Smacznego.





Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...