Translate

25 lutego 2023

Schab dojrzewający

 Oto Mój schabik dojrzewający

Proces robienia trwał tydzień a rezultat wyszedł doskonały .Łapcie przepis na doskonały schabik dojrzewający .


Mój schab ważył 1,5 kg. Po umyciu należy obsuszyc mięso ręcznikiem papierowym. Jedną dobę schab leżał w lodówce w naczyniu obsypany cukrem około 2 łyżek. Następnego dnia należy opłukać schab i także obsuszyć. Obsypałam mięso dwiema łyżkami soli morskiej i także leżakował dobę. Następnego dnia należy ponownie opłukać mięso i natrzeć przyprawami (czosnek 3 ząbki, papryka słodka, ostra, tymianek, majeranek, rozmaryn). Znów lodówka na 24 godz. Po tym czasie można opłukać mięso z przypraw (ja nie płukałam)należy umieścić mięso w siatce wędliniarskiej i powiesić w ciepłym, suchym miejscu (ja powiesiłam blisko grzejnika) na 4 dni. Obracałam co jakiś czas. Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia. Są tacy, którzy trzymają mięso do 7miu do 10ciu dni. JA WOLĘ Jeść po 4 ech dniach.

 Również w taki sposób przyrządzam polędwiczki. Na Święta na pewno jeszcze zrobię.

 


Chleb żytni

 Chleb żytni


Czas wyrastania chleba to 2,5 godziny. Szybko natomiast się go przygotowuje.

Składniki

-500 g mąki żytniej typ 2000 (użyłam Basi) 

-2 łyżeczki soli

-1 łyżeczka cukru

-Suche drożdże 8 g

-Łyżka oleju

-500 ml ciepłej wody

-100 g ulubionych nasion ( u mnie słonecznik)

Suche składniki połączyłam i wymieszałam. Dodałam wodę i rozrobiłam drewnianą łyżka. Ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i odstawić na kolejne pół godz. Nagrzać piekarnik. Piec 50 min w 200 st.

Po ostygnięciu idealnie się kroi. 



Polecam. Pyszny, zdrowy i domowy chlebek .

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

 

    KOTLETY Z KALAFIORA I KASZY JAGLANEJ 

            Z DODATKIEM ORZECHÓW 


SKŁADNIKI NA KOTLETY

-Średni kalafior

-100 gr kaszy jaglanej(1 torebka)

-3 jajka

-3 łyżki mąki pszennej

-3 łyżki bułki tartej

-3 ząbki czosnku 

-100 gr mieszanki orzechów lub słonecznika

- Koperek

- Sól i pieprz

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY ZE 

ŚWIEŻYM OGÓRKIEM I KOPERKIEM

-4 łyżki jogurtu naturalnego

-4 łyżki majonezu

-5 ząbków czosnku

- sól i pieprz

- Ogórek 

- Koperek


ROBIMY

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Z kalafiora usuwamy liście i twardy głąb. Dzielimy go na różyczki i gotujemy ale dente( ale dente -oznacza lekko niedogotowany) w osolonej wodzie . Lekko ostudzoną kaszę jaglaną, kalafiora, czosnek , mieszankę orzechów lub ziarna słonecznika mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, mąkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy dłońmi, aż masa stanie się jednolita. Formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Z takiej ilości wyszło mi ok 20 sztuk średnich kotletów .

Moją propozycją podania do takich kotletów jest sos czosnkowy z dodatkiem świeżego ogórka i koperku .

Przed dodaniem ogórka do sosu należy odsączyć go z nadmiaru wody a to sprawi,że sos nie będzie rzadki .

Kotlety smakują rewelacyjnie, są aromatyczne, mięciutkie i delikatne. Powinny zasmakować nawet zadeklarowanym mięsożercom.



Smacznego 

  

    

24 lutego 2023

Sałatka szpinakowa z dressingiem czosnkowo -pietruszkowym

 Lekka, kolorowa,smaczna i prosta w wykonaniu sałatka szpinakowa . Idealnie pasuje na śniadanie czy kolację ,a także jako posiłek w pudełko do pracy.


SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ 

Szpinak baby 125g〰️ mały słoik pomidorów suszonych 270g-〰️mozarella mini 2 op po 150g〰️ migdały 60 g〰️ cebula czerwona 

SKŁADNIKI NA DRESSING

Olej z suszonych pomidorów 〰️3 łyżki musztardy francuskiej〰️3 ząbki czosnku 〰️ łyżka miodu 〰️ sok z połowy cytryny 〰️ pół łyżeczki soli 〰️1/3 szklanki wody gazowanej 〰️pieprz 〰️6 łodyg pietruszki

PRZYGOTOWANIE DRESSINGU

Olej z suszonych pomidorów przelałam do metalowej miski . Dodałam wodę gazowaną, musztardę francuską, sok z cytryny, sól, miód, pokrojone drobno łodygi pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość zblendowałam i dodałam pieprz.





Szpinak ułożyłam na dno talerza.Następnie układałam po kolei cebulę pokrojoną w piórka,pomidory suszone odsączone z oleju pokrojone w paseczki i po odsączeniu mozarellę mini . Migdały prażyłam na suchej patelni często mieszając, aby się nie przypaliły.Posypałam sałatkę i polałam dressingiem czosnkowo -pietruszkowym.

Szybka i banalnie prosta w przygotowaniu . Zachęcam do wypróbowania przepisu.





23 lutego 2023

Pieczone pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

  Pieczone pierogi z mięsem

                 i z kapustą kiszoną


SKŁADNIKI NA CIASTO

-500 g mąki

-35 gr drożdży

-łyżeczka cukru

-łyżeczka soli

-kubeczek maślanki ( 200 ml)

-1 jajko

-pół kubeczka oleju(100ml)


SKŁADNIKI NA FARSZ

U mnie mięso mieszane gotowane ( mięso z kaczki,z kurczaka oraz wieprzowe) ok 1 kg

-4 cebule

-4 ząbki czosnku

- około pół kg kapusty kiszonej

-kmin rzymski, majeranek, sól, pieprz


Składniki na ciasto połączyłam i wymieszałam drewnianą łyżką.Zagniotłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 40 min do wyrośnięcia .

W między czasie zmieliłam mięso razem z czosnkiem.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na patelni i dodałam do mięsa.Kapustę drobno posiekałam , zalałam lekko wodą i dusiłam do miękkości.Po wystudzeniu odcisnęłam i dodałam do mięsa.Przyprawiłam i dokładnie wymieszałam.

Po wyrośnięciu rozwałkowałam ciasto na grubość ok 3 mm.Blat lekko podsypałam mąka.Kółka wykrawałam literatką o średnicy 9 cm. Nakładam farsz i zlepiałam.Końcowki pieroga przycisnęłam widelcem.Pierożki należy solidnie skleić, gdyż podczas pieczenia urosną.Pierożki układałam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pedzęlkiem naoliwiłam papier.Każdy pierożek posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam czarnuszką.Piekłam 25 min w piekarniku góra -dół na środkowej półce w 190 st.


Przepis na ciasto, które podałam jest bardzo elastyczne i świetnie się klei.Z tej ilości wyszło mi 30 pierożków.

W taki oto sposób wykorzystuje gotowane mięso z rosołu czy innych zup.Z samego mięsa drobiowego farsz jest suchy dlatego łączę różne rodzaje mięs.

Moją propozycją jest podawanie takich pierożków z sosem czosnkowym.

POLECAM.





20 lutego 2023

Naleśniki z kapustą i grzybami leśnymi

 PRZEPIS NA FARSZ 

Grzyby leśne ugotowane,cebula,kapusta kiszona ugotowana . Proporcję wedle uznania.
U mnie dużo cebuli i grzybów a mniej kapusty .

SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI 
(Z tej proporcji wychodzi ok 16 szt cienkich naleśników)

-1 ,5 szklanki mąki pszennej 

-4 średnie jajka

-1 szklanka mleka

-1 szklanka wody - zwykła lub gazowana u mnie gaz 

-4 łyżki oleju roślinnego

-szczypta soli i cukru

Składniki łącze na jednolitą masę.Miksuję tak długo, aż pozbędę się grudek. Smażę zawsze na suchej i rozgrzanej patelni. W razie potrzeby można dodać mąkę, jeżeli ciasto będzie za rzadkie lub wodę, jeżeli wyjdzie za gęste.

PRZYGOTOWANIE 

Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju Dodałam opieńki drobno pokrojone, wcześniej ugotowane.Kapustę ugotowałam.Po wystudzeniu odcisnęłam i drobno posiekałam.Połączyłam z grzybami.Doprawiłam solą, pieprzem,majerankiem i magii w płynie 


Następnie farsz rozprowadziłam na naleśnikach ,obsmażyłam, posypałam serem i do piekarnika do czasu rozpuszczenia sera.Piekarnik góra -dół i temperatura 180 stopni.

Jak zawijam naleśniki to najpierw boki a następnie zwijam w rulon .



Takie naleśniki najpierw podsmażone na złoty kolor a następnie zapieczone z serem na wierzchu to niebo w gębie.


Smacznego.


17 lutego 2023

Śledzie z selerem konserwowym i orzechami włoskimi

 Na dziś proponuje Wam nowy pomysł na śledzia - śledzie z selerem konserwowym i orzechami włoskimi. Kilka prostych kroków i przepyszne danie gotowe.Zachęcam do wypróbowania przepisu.



SKŁADNIKI

▪️10 płatów śledzi solonych (u mnie matiasy)

▪️Mały słoik selera konsererwowego 300g

▪️4 czerwone cebule

▪️2 jabłka

▪️ orzechy włoskie 100 g

▪️4 łyżki jogurtu naturalnego

▪️4 łyżki majonezu 

▪️4 łyżki musztardy francuskiej 

▪️ pieprz 

▪️3 łyżki octu do namoczenia śledzi 

WYKONANIE

Śledzie namoczyłam w wodzie z dodatkiem octu. Na jedną szklankę wody 3 łyżki octu.Moczyłam je około 1,5 godziny.Następnie wyjęłam je i osuszyłam na ręczniku papierowym.Pokroiłam pod skosem na około 2 cm paski i przełożyłam do miski.Seler odcedziłam i dodałam do śledzi.Kolejno dodałam cebulę i jabłka pokrojone w kostkę.Orzechy włoskie pokroiłam na większe kawałki i również dodałam do moich śledzi.Zaprawiłam jogurtem, majonezem i musztardą i doprawiłam pieprzem. 


Śledzie ,seler konserwowy oraz orzechy włoskie to nietypowe połączenie, ale naprawdę warto spróbować, bo okazało się bardzo smaczne. 


Smacznego.

Nadziany kotlet mielony owinięty boczkiem

 Kotlet mielony nie musi być nudny.Podsyłam przepis na nadzianego kotleta . Kotlet w wersji na bogato .

  


            SKŁADNIKI

-1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka zmielona)

-2 jajka

-2 kajzerki namoczone w mleku(1szklanka)

-2 surowe obrane ziemniaki

- cebula 1lub 2 szt, czosnek 4 ząbki,majeranek, sól, pieprz.  

- Boczek surowy wędzony plastry

- Mąka do obtoczenia


NADZIENIE

- Pieczarki około pół kg

- cebula

-Mozzarella 2 woreczki po 125 g lub inny ser 




Mięso włożyłam do miski.Dodałam jajka i bułkę namoczoną w mleko .Cebulkę dodaje surową starkowaną lub podsmażoną.Ziemniaki surowe tarkuję jak na placki i dodaje do farszu.Kotlety są bardziej puszyste . W jedynym poście kiedyś o tym wspominałam . Bułki z mleka za mocno nie odciskam.Doprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i majerankiem. Pieczarki do farszu kroję drobno(można ją nawet starkować na tarce o grubych oczkach).Cebulę w kostkę. Najpierw smażę cebulę następnie dodaje pieczarki.Farsz doprawiam solą i pieprzem.Nadziewam kotlety pieczarkami z cebulką dodając spory kawałek sera mozzarella.Podczas formowania moczę ręce w wodzie, gdyż usprawnia mi to pracę .Kotlety obtaczam w mące i obsmażam z obu stron.Następnie po ostudzeniu owijam boczkiem.U mnie dwa plastry boczku na kotlet.Kotlety przekładam do blaszki i piekę 35 minut w 180 stopniach (pieczenie góra dół). 15 minut przed końcem nastawiam termoobieg ,aby boczek się zarumienił.

Kotleta zaserwowałam z tłuczonymi ziemniakami oraz buraczkami .

Taka moja propozycja na mielonego nadzianego 

Polecam . Pozdrawiam.



15 lutego 2023

Pulpety duszone w słodkiej kapuście

 Moja propozycja nietuzinkowego dania jednogarnkowego.

Miały być gołąbki bez zawijania a wyszły gołąbki "na skróty" .Jak wiecie lubię urozmaicać i komponować nowe potrawy i takim oto sposobem przyrządziłam .


         PULPETY DUSZONE W SŁODKIEJ KAPUŚCIE

            W TOWARZYSTWIE PIECZAREK

              I WĘDZONEGO BOCZKU 


CIEKAWOSTKA - PULPETY

Gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.



SKŁADNIKI

-70 dag łopatki

-2 jajka

-2 kajzerki namoczone w mleku lub szklanka bułki tartej także namoczonej 

- Mała główka kapusty białej 

-3 duże cebule

-3 duże marchewki

-50 dag pieczarek

- Papryka czerwona 

- Czosnek 4 ząbki 

-40 dag wędzonego lub parzonego boczku

- Łyżka musztardy stołowej lub sarepskiej 

- Mąka do obtoczenia

PRZYPRAWY- sól,pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek,kurkuma 1 łyżeczka,ziele angielskie i liść laurowy ,kminek 1 łyżeczka 

Do tego dania będziecie potrzebować szerokiego garnka lub brytfanki,aby pulpety swobodnie się dusiły .

ROBIMY 

Zmieliłam łopatkę.Dodałam jajka,starkowaną paprykę i cebulę, bułkę namoczoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Doprawiłam łyżką musztardy, łyżeczką kurkumy, majerankiem oraz solą i pieprzem.Uformowałam pulpeciki(zawsze nawilżam ręce w wodzie, gdyż to bardzo ułatwia pracę) W dużym szerokim garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam 3 cebule pokrojone w kostkę.Dorzuciłam marchewkę pokrojoną w talarki i chwilę ok 10 minut potrzymałam na ogniu.W międzyczasie zszatkowałam kapustę, którą dodałam do garnka.Podlałam rosołem (z reguły zawsze mam rosół i wykorzystuje go jako bazę do sosów lub duszenia ) Oczywiście można podlać wodą . Wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy i kminek.

Dusiłam ok 20 minut pod przykryciem.Doprawiłam solą, pieprzem,lubczykiem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.W międzyczasie boczek pokroiłam w plastry a pieczarki w ćwiartki i usmażyłam. Następnie dodałam do kapusty. Uformowane pulpety obtoczyłam w mące i obsmażyłam z obu stron.Przełożyłam na wierzch kapusty lekko zanurzając je w kapuście jeden obok drugiego i dusiłam jeszcze 15 minut.Na sam koniec posypałam obficie koperkiem.




MOJA RADA- Skórę z wędzonego boczku wrzuciłam do gotującej kapusty, dzięki czemu nabrała wędzonego posmaku .

Takie danie można zaserwować z ziemniakami lub zajadać z pieczywem .

Wyszło zaskakująco pysznie .

SMACZNEGO .

Sałatka śledziowa z sosem majonezowo-musztardowym

 Naszła mnie wczoraj ochota na jakąś wariację ze śledziem w roli głównej, więc skomponowałam sałatkę .

Zrobiłam ją wczoraj i zgadzam się ze stwierdzeniem,że takie sałatki ze śledzi muszą kilka godzin odleżeć, aż przenikną się aromaty wszystkich składników .

CIEKAWOSTKA 

Śledzie w rożnych wariantach i na różne sposoby - to typowa polska potrawa, goszcząca od pokoleń na naszym stole nie tylko w czasie postu. Ze względu na niepowtarzalny smak mają wielu kulinarnych fanów. Są zdrowe - chronią nas przed miażdżycą, chorobami układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pracę serca i mózgu.


   SAŁATKA ŚLEDZIOWA 

SKŁADNIKI

-10 płatów śledziowych solonych 

-3 duże marchewki

-3 korzenie pietruszki

-8 jajek

-Puszka czerwonej fasoli

- 3 szt cebuli białej lub czerwonej

-2 jabłka

-6 szt ogórków kiszonych 

-4 łyżki majonezu

-3 łyżki musztardy (francuska też by się sprawdziła .Ja użyłam sarepskiej )

- Solidna łyżka gęstej śmietany 



ROBIMY 

Śledzie wymoczyłam w wodzie z dodatkiem octu.( czas ok 2 godzin) Pokroiłam w kosteczkę. Marchewkę,pietruszkę i jajka ugotowałam.Po wystudzeniu pokroiłam także w kostkę.Tak samo zrobiłam z jabłkami, cebulą i ogórkami.Fasolę z puszki przelałam wodą i dodałam do sałatki.

Dodałam majonez z musztardą i łyżką śmietany . Doprawiłam pierzem i odrobiną soli.

Po przegryzieniu dzisiaj smakuje zdecydowanie lepiej niż wczoraj .

Smacznego.



Zrazy mielone w sosie grzybowym z suszoną śliwką i prażoną cebulką

 ZRAZY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM Z         SUSZONĄ ŚLIWKĄ



SKŁADNIKI NA ZRAZY

-1 kg zmielonej łopatki

-2 cebule

-2 jajka

-2 ząbki czosnku 

-1 szklanka bułki tartej

-Zimne mleko

- Boczek wędzony 20 dag

- Ogórek kiszony

- Musztarda sarepska lub inna 

-Sól, pieprz, majeranek

- Mąka do obtoczenia


SKŁADNIKI NA SOS

-Grzyby leśne ugotowane lub suszone (im więcej grzybów tym lepszy sos ) 

- 2 cebule

-2 garście prażonej gotowej cebulki

- Śliwki suszone (ja na większy garnek wykorzystałam całe opakowanie śliwek 150 g)

-Sos sojowo-grzybowy 

- Śmietana słodka 30 tka 300ml

-Mąka do zagęszczenia

- Sól, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy 




Łopatkę zmieliłam.Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni a następnie dodałam do mięsa.Bułkę namoczyłam w zimnym mleku ( konsystencję papki należy uzyskać) Połączyłam ją z mięsem razem z jajkami .Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Po dokładnym wymieszaniu robiłam dwa średnie placki . Każdy placek rozpłaszczałam. (Namoczone ręce w wodzie usprawniają pracę).Jeden placek smarowałam musztardą i kładłam plasterki boczku (wedle uznania) oraz dwa paski ogórka kiszonego.Drugim plackiem przykrywałam i formowałam na podłużny kształt .Obtoczyłam każdego zraza w mące i obsmażyłam na patelni.Z patelni przełożyłam do blaszki i piekłam pół godziny w 170 st góra -dół



WYKONANIE SOSU 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle klarowanym (może też być olej) dodałam obgotowane grzyby i chwilę podusiłam. Zalałam bulionem (można wodą)( ilość bulionu zależy ile chcecie uzyskać sosu ), dodałam liść laurowy , ziele angielskie oraz pokrojone suszone śliwki.Zagotowałam. Wlałam śmietanę. Zagęściłam mąka (mąka plus woda dobrze wymieszana) Trzymałam na ogniu do czasu zagotowania i zagęszczenia sosu.Dolałam sos sojowo-grzybowy . Na koniec prażoną cebulkę oraz natkę pietruszki.

Gotowy sos wlałam na moje zrazy aby przeszły smakiem .

Sos grzybowy z dodatkiem śliwki okazał się świetnym pomysłem a w połączeniu ze zrazami smakował wyśmienicie i interesująco .

SMACZNEGO .

14 lutego 2023

Sernik chocolate -cherry

        Walentynkowy i nie tylko.

      Sernik Chocolate - Cherry 


Pyszny, mocno czekoladowy sernik z musem wiśniowym. Jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga pieczenia. Jedynie trzeba zostawić go na kilka godzin w lodówce, aby dobrze zastygł. Składa się z kruchego, herbatnikowego spodu, gęstej czekoladowej masy serowej i puszystego, kwaskowego musu wiśniowego. Rewelacyjne połączenie.


  SKŁADNIK NA SPÓD

-200 g herbatników

-100 g czekolady gorzkiej

-70 g masła


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ

-450 g twarogu trzykrotnie mielonego

-150 g czekolady gorzkiej

-150 g czekolady mlecznej

-150 ml śmietanki 36%

-2 łyżki kakao

-szczypta soli


SKŁADNIKI NA MUS WIŚNIOWY

-1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram) lub świeżych. Ja użyłam własnych drylowanych ze słoika. 

-2 opakowania galaretki wiśniowej

-1 łyżka soku z cytryny


             PRZYGOTOWANIE SPODU

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. Można wysmarować wcześniej tłuszczem żeby papier przywarł.

Połamane herbatnik umieścić w malakserze i zmiksować aż powstaną okruszki.

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.

Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać łyżką, lekko dociskać, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.



       PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Do miski włożyć ser, wsypać przesiane kakao i zmiksować (można blenderem) na gładką masę.

Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.

Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki.

Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki. Po ok. 1 godzinie można przygotować mus na wierzch.


 PRZYGOTOWANIE MUSU WIŚNIOWEGO

Wiśnie włożyć do garnka lub na głęboką patelnię. Dodać łyżkę soku z cytrynu i dusić aż puszczą sok. Następnie gotować wiśnie, mieszając często aby się nie przypaliły. Gotować, aż sok będzie zredukowany.

Zagotować wodę, odmierzyć 2 szklanki l i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać 2 galaretki i dobrze wymieszać.



Do gorącej galaretki dać przygotowane wiśnie i zmiksować wszystko na mus (blenderem). Odstawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu.

Tężejący mus wylać na masę serową. Pozostawić sernik w lodówce na 10 godzin, najlepiej na noc. Można udekorować wedle uznania .

Można także użyć innych owoców. Mi zależało na połączeniu czekoladowo - wiśniowym.

13 lutego 2023

Chrupiący kotlet drobiowy w panierce panco

 Chrupiący kotlet z piersi kurczaka w panierce panko jest to łatwy do zrobienia i bardzo smaczny posiłek. Smażone danie na złoty kolor to idealny przepis na rodzinny obiad.



Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych.Za sprawą tej panierki dania są bardziej chrupiące.

Można jej używać także do panierowania nie tylko drobiu, ale i wieprzowiny,ryb czy owoców morza.Taka panierka jest dostępna w dużych sklepach stacjonarnych oraz  internetowych.

SKŁADNIKI na 4 duże kotlety 

- podwójna pierś z kurczaka

- Sól, pieprz czarny, czosnek 

-2 jajka (1 jajko na dwa kotlety)

- mąka pszenna

-1 szkl panierki Panco 

-olej do smażenia

WYKONANIE

Wyporcjowałam pierś i ubiłam jak na kotlety.Doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.Obtoczyłam  najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panco.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Kotlety ułożyłam na ręczniku papierowym,aby odsączyć je z nadmiary tłuszczu.

Smacznego 











Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...