Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałaty a rukola najbardziej mi odpowiada pod względem smakowym oraz odżywczym.Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy.Jest lekkostrawna. Miałam ochotę na lekką potrawę,więc skomponowałam kolorową sałatkę.
SKŁADNIKI
Opakowanie rukoli 80 g
1 podwójna pierś z kurczaka
1 opakowanie sera camembert
Papryka czerwona i żółta
15 sztuk pomidorków koktajlowych
Cebula czerwona
15 sztuk marynowanej cebulki
10 sztuk suszonych pomidorów
Oliwki
5 łyżek migdałów uprażonych
SKŁADNIKI NA DRESSING
3 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki miodu, sok z połowy cytryny, łyżeczka soli,5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, odrobina wody gazowanej, łyżeczka musztardy.Sos ma być dość gęsty a jeżeli wyszedł za bardzo gęstwy dodać odrobinę wody gazowanej.
WYKONANIE
Do miski wsypać rukolę, dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę w słupki. Dodać odcedzone oliwki,cebulkę marynowaną oraz pomidory suszone. Świetnie przełamują smak sałatki.Następnie pierś pokroić w kostkę lub paski doprawić wedle uznania (u mnie przyprawa do kurczaka z grilla, czosnek, zioła prowansalskie)i ugrilować na patelni. Lekko podlać olejem. Po ostudzeniu dodać do sałatki.Ser camembert pokroić w trójkąty lub wedle uznania i ułożyć na wierzchu. Migdały uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę.Składniki na dressing połączyć i polać nasze danie lub połączyć ze wszystkimi składnikami i wymieszać. Wyszło smacznie, zdrowo i kolorowo tak jak lubię.
Smacznego.
Pychotka mniam!😋
OdpowiedzUsuńByło pysznie 😋 dzięki 😃
UsuńPyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuń