KAPUŚNIAK NA WYWARZE
Z SUROWEJ BIAŁEJ KIEŁBASY, ŻEBEREK
Z DODATKIEM WĘDZONEGO BOCZKU 👩🍳🍲
SKŁADNIKI NA OK 5 LITRÓW WYWARU👩🍳🍲👇
🍲Mała główka słodkiej kapusty
🍲 Małe wiaderko kiszonej kapusty
🍲6 pętek surowej białej kiełbasy
🍲60 dag żeberek paski (wędzone jeszcze lepiej)
🍲50 dag wędzonego boczku
🍲6 cebul
🍲5 marchewek
🍲2 korzenie pietruszki
🍲 seler
🍲 Garść grzybów suszonych
🍲 Garść kaszy jęczmiennej
🍲 Liść laurowy, ziele angielskie, kminek mielony
🍲 Sól, pieprz czarny, papryka słodka i ostra
🍲Majeranek oraz czosnek niedźwiedzi
🍲 Łyżka smalcu
WYKONANIE 👩🍳🍲👇
Kapustę słodką poszatkowałam(użyłam kapustę, której nie wykorzystałam do gołąbków). Kiszoną kapustę drobno pokroiłam.Wstawiłam wywar na żeberkach, które pokroiłam na mniejsze kawałki.W międzyczasie obrałam warzywa i pokroiłam je w plasterki.Następnie zabrałam się za cebulę.
4 cebule podpiekłam na ogniu , żeby wywar mięsny był wyrazistszy.Pozostałe 2 cebule pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na solidnej łyżce smalcu.Następnie dołożyłam do niej wędzony boczek także pokrojony w większą kostkę.Skórę z boczku wrzuciłam do wywaru. W międzyczasie pozbyłam się szumowin.Gdy boczek się zarumienił dołączyłam do niego pokrojone uprzednio warzywa (marchew, seler, pietruszkę).Dusiłam na ogniu ok 20 minut często mieszając. Po około godzinie od zagotowania wywaru dodałam białą kiełbasę, garść suszonych grzybów,cebulę podpieczoną, liść laurowy i ziele angielskie.Po następnych 20tu minutach wyjęłam białą kiełbasę.
Żeberka zostawiłam.Dodałam do garnka białą kapustę , garść kaszy jęczmiennej oraz usmażone warzywa z boczkiem i cebulą.Gdy kapusta zmiękła dołożyłam kiszoną. Gotowałam do miękkości.Na koniec doprawiłam solą i pieprzem oraz majerankiem, papryką słodką i ostrą a także czosnkiem niedźwiedzim.Do smaku użyłam przyprawy kucharek.Białą kiełbasę pokroiłam w plasterki i ułożyłam na talerzu, gdzie spełniła przy okazji funkcję nie tylko smakową ale i dekoracyjną 👩🍳👍👌🍲👇👇👇👩🍳👩🍳👩🍳👌😋
Kapuśniak podałam z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie okraszonymi uduszoną cebulką.
Tak jadałam jako dziecko i odpowiada mi taka opcja 👩🍳👌😋
Można także dodać ziemniaki pokrojone w kostkę do kapuśniaku.
Zasmażki nie robiłam, gdyż kapuśniak wyszedł gęsty a i kasza jęczmienna zrobiła robotę 😃
SMACZNEGO 😋👌👩🍳
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃