Moja propozycja nietuzinkowego dania jednogarnkowego.
Miały być gołąbki bez zawijania a wyszły gołąbki "na skróty" .Jak wiecie lubię urozmaicać i komponować nowe potrawy i takim oto sposobem przyrządziłam .
PULPETY DUSZONE W SŁODKIEJ KAPUŚCIE
W TOWARZYSTWIE PIECZAREK
I WĘDZONEGO BOCZKU
CIEKAWOSTKA - PULPETY
Gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.
SKŁADNIKI
-70 dag łopatki
-2 jajka
-2 kajzerki namoczone w mleku lub szklanka bułki tartej także namoczonej
- Mała główka kapusty białej
-3 duże cebule
-3 duże marchewki
-50 dag pieczarek
- Papryka czerwona
- Czosnek 4 ząbki
-40 dag wędzonego lub parzonego boczku
- Łyżka musztardy stołowej lub sarepskiej
- Mąka do obtoczenia
PRZYPRAWY- sól,pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek,kurkuma 1 łyżeczka,ziele angielskie i liść laurowy ,kminek 1 łyżeczka
Do tego dania będziecie potrzebować szerokiego garnka lub brytfanki,aby pulpety swobodnie się dusiły .
ROBIMY
Zmieliłam łopatkę.Dodałam jajka,starkowaną paprykę i cebulę, bułkę namoczoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Doprawiłam łyżką musztardy, łyżeczką kurkumy, majerankiem oraz solą i pieprzem.Uformowałam pulpeciki(zawsze nawilżam ręce w wodzie, gdyż to bardzo ułatwia pracę) W dużym szerokim garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam 3 cebule pokrojone w kostkę.Dorzuciłam marchewkę pokrojoną w talarki i chwilę ok 10 minut potrzymałam na ogniu.W międzyczasie zszatkowałam kapustę, którą dodałam do garnka.Podlałam rosołem (z reguły zawsze mam rosół i wykorzystuje go jako bazę do sosów lub duszenia ) Oczywiście można podlać wodą . Wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy i kminek.
Dusiłam ok 20 minut pod przykryciem.Doprawiłam solą, pieprzem,lubczykiem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.W międzyczasie boczek pokroiłam w plastry a pieczarki w ćwiartki i usmażyłam. Następnie dodałam do kapusty. Uformowane pulpety obtoczyłam w mące i obsmażyłam z obu stron.Przełożyłam na wierzch kapusty lekko zanurzając je w kapuście jeden obok drugiego i dusiłam jeszcze 15 minut.Na sam koniec posypałam obficie koperkiem.
MOJA RADA- Skórę z wędzonego boczku wrzuciłam do gotującej kapusty, dzięki czemu nabrała wędzonego posmaku .
Takie danie można zaserwować z ziemniakami lub zajadać z pieczywem .
Wyszło zaskakująco pysznie .
SMACZNEGO .
Wygląda zjawiskowo
OdpowiedzUsuńOoo muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam 😃
Usuń