Naszła mnie wczoraj ochota na jakąś wariację ze śledziem w roli głównej, więc skomponowałam sałatkę .
Zrobiłam ją wczoraj i zgadzam się ze stwierdzeniem,że takie sałatki ze śledzi muszą kilka godzin odleżeć, aż przenikną się aromaty wszystkich składników .
CIEKAWOSTKA
Śledzie w rożnych wariantach i na różne sposoby - to typowa polska potrawa, goszcząca od pokoleń na naszym stole nie tylko w czasie postu. Ze względu na niepowtarzalny smak mają wielu kulinarnych fanów. Są zdrowe - chronią nas przed miażdżycą, chorobami układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pracę serca i mózgu.
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
SKŁADNIKI
-10 płatów śledziowych solonych
-3 duże marchewki
-3 korzenie pietruszki
-8 jajek
-Puszka czerwonej fasoli
- 3 szt cebuli białej lub czerwonej
-2 jabłka
-6 szt ogórków kiszonych
-4 łyżki majonezu
-3 łyżki musztardy (francuska też by się sprawdziła .Ja użyłam sarepskiej )
- Solidna łyżka gęstej śmietany
ROBIMY
Śledzie wymoczyłam w wodzie z dodatkiem octu.( czas ok 2 godzin) Pokroiłam w kosteczkę. Marchewkę,pietruszkę i jajka ugotowałam.Po wystudzeniu pokroiłam także w kostkę.Tak samo zrobiłam z jabłkami, cebulą i ogórkami.Fasolę z puszki przelałam wodą i dodałam do sałatki.
Dodałam majonez z musztardą i łyżką śmietany . Doprawiłam pierzem i odrobiną soli.
Po przegryzieniu dzisiaj smakuje zdecydowanie lepiej niż wczoraj .
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃