Translate

15 lutego 2023

Zrazy mielone w sosie grzybowym z suszoną śliwką i prażoną cebulką

 ZRAZY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM Z         SUSZONĄ ŚLIWKĄ



SKŁADNIKI NA ZRAZY

-1 kg zmielonej łopatki

-2 cebule

-2 jajka

-2 ząbki czosnku 

-1 szklanka bułki tartej

-Zimne mleko

- Boczek wędzony 20 dag

- Ogórek kiszony

- Musztarda sarepska lub inna 

-Sól, pieprz, majeranek

- Mąka do obtoczenia


SKŁADNIKI NA SOS

-Grzyby leśne ugotowane lub suszone (im więcej grzybów tym lepszy sos ) 

- 2 cebule

-2 garście prażonej gotowej cebulki

- Śliwki suszone (ja na większy garnek wykorzystałam całe opakowanie śliwek 150 g)

-Sos sojowo-grzybowy 

- Śmietana słodka 30 tka 300ml

-Mąka do zagęszczenia

- Sól, pieprz,ziele angielskie i liść laurowy 




Łopatkę zmieliłam.Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni a następnie dodałam do mięsa.Bułkę namoczyłam w zimnym mleku ( konsystencję papki należy uzyskać) Połączyłam ją z mięsem razem z jajkami .Doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem.

Po dokładnym wymieszaniu robiłam dwa średnie placki . Każdy placek rozpłaszczałam. (Namoczone ręce w wodzie usprawniają pracę).Jeden placek smarowałam musztardą i kładłam plasterki boczku (wedle uznania) oraz dwa paski ogórka kiszonego.Drugim plackiem przykrywałam i formowałam na podłużny kształt .Obtoczyłam każdego zraza w mące i obsmażyłam na patelni.Z patelni przełożyłam do blaszki i piekłam pół godziny w 170 st góra -dół



WYKONANIE SOSU 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle klarowanym (może też być olej) dodałam obgotowane grzyby i chwilę podusiłam. Zalałam bulionem (można wodą)( ilość bulionu zależy ile chcecie uzyskać sosu ), dodałam liść laurowy , ziele angielskie oraz pokrojone suszone śliwki.Zagotowałam. Wlałam śmietanę. Zagęściłam mąka (mąka plus woda dobrze wymieszana) Trzymałam na ogniu do czasu zagotowania i zagęszczenia sosu.Dolałam sos sojowo-grzybowy . Na koniec prażoną cebulkę oraz natkę pietruszki.

Gotowy sos wlałam na moje zrazy aby przeszły smakiem .

Sos grzybowy z dodatkiem śliwki okazał się świetnym pomysłem a w połączeniu ze zrazami smakował wyśmienicie i interesująco .

SMACZNEGO .

5 komentarzy:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...