CIEKAWOSTKA
Śliwka najbardziej znana jest ze swoich właściwości korzystnych dla układu pokarmowego. Owoce te regulują trawienie, poprawiają apetyt i chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki dużej zawartości pektyn (błonnika) zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów jelita grubego.
PRODUKTY POTRZEBNE NA BLASZKĘ 23/38 CM
KRUCHY PLACEK
Około 1 kg śliwek
3 szklanki mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru pudru (5 łyżek)
16 g cukru waniliowego
5 żółtek
SKŁADNIKI NA BEZE
5 białek
200g cukru (prawie cała szklanka)
budyń waniliowy
Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE PLACKA
Połączyć składniki na kruchy placek i zagnieść .Owinąć folią spożywczą i schłodzić około pół godziny.2/3 części ciasta rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.(pozostałą część włożyć do zamrażarki)Nakłuć widelcem.Zapiec w temperaturze 180°C 20 minut.Następnie wyłożyć śliwki jedna przy drugiej skórą do dołu.Na to rozłożyć beze.
PRZYGOTOWANIE BEZY
Oddzielić białka od żółtek.Ubić na sztywno.Pod koniec dodać cukier porcjami (u mnie 3 porcje)Na sam koniec wsypać budyń waniliowy i delikatnie wymieszać.
Na beze zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostała część ciasta.PROPONUJE 1/3 CIASTA PRZED POTARKOWANIEM ZAMROZIĆ.DAJE TO LEPSZY EFEKT PRZY TARKOWANIU.
Piec 40 minut w temperaturze 180 °C . Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Upiekłam ciasto z Pani przepisu, jest wspaniałe 😋 rodzinka zachwycona. Serdecznie pozdrawiam 🤗
OdpowiedzUsuńCieszę się i bardzo mi miło 😁
UsuńPiekłam i polecam
OdpowiedzUsuńMiło mi.Dziękuję🌹
Usuń