Translate

2 kwietnia 2024

Mazurek z czarną porzeczką i kajmakiem

 Zapraszam na szybki i smaczny przepis. Uważam,że nawet początkującym osobom wyjdzie, gdyż to prosty deser w wykonaniu.

Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy. Jak zwykle poszedł na pierwszy ogień mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki lub ze śliwek.Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO

(Przepis jest na standardową formę do tarty)

300 g mąki (dwie szklanki)

200 g masła

100 g cukru pudru (pół szklanki)

3 żółtka 

200 g konfitury z czarnej porzeczki (u mnie własnego wyrobu)

200 g kajmaku

DO OZDOBIENIA

płatki migdałowe

żurawina

orzechy włoskie 

Do mąki dodać posiekane masło,cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Formę na tartę wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem.(Można je obciążyć grochem) Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Jeżeli ciasto jest obciążone to po wyjęciu grochu dopiec jeszcze 5 minut. Ostudzić.Na spód kruchego ciasta wyłożyć konfiturę z porzeczki a następnie kajmak. Udekorować wedle uznania. Można także zrobić dwie warstwy (porzeczki, kajmak,porzeczki,kajmak).







Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...