Zapraszam na szybki i smaczny przepis. Uważam,że nawet początkującym osobom wyjdzie, gdyż to prosty deser w wykonaniu.
Ja by przygotować swój mazurek sięgnąłem do swojej spiżarki, bo w końcu przyszedł czas by wykorzystać dżemy. Jak zwykle poszedł na pierwszy ogień mój ulubiony dżem z czarnej porzeczki. Osobiście do mazurków polecam tego typu dżemy – z aronii, wiśni, czerwonej lub czarnej porzeczki lub ze śliwek.Są one nieco bardziej kwaskowate i świetnie przełamują słodycz jaką nam ufunduje np. kajmak lub karmel.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
(Przepis jest na standardową formę do tarty)
300 g mąki (dwie szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru (pół szklanki)
3 żółtka
200 g konfitury z czarnej porzeczki (u mnie własnego wyrobu)
200 g kajmaku
DO OZDOBIENIA
płatki migdałowe
żurawina
orzechy włoskie
Do mąki dodać posiekane masło,cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Formę na tartę wyłożyć ciastem na grubość około 5 mm. Ciasto ponakłuwać widelcem.(Można je obciążyć grochem) Piec w 180 stopniach przez około 15 minut. Jeżeli ciasto jest obciążone to po wyjęciu grochu dopiec jeszcze 5 minut. Ostudzić.Na spód kruchego ciasta wyłożyć konfiturę z porzeczki a następnie kajmak. Udekorować wedle uznania. Można także zrobić dwie warstwy (porzeczki, kajmak,porzeczki,kajmak).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃