Translate

18 sierpnia 2024

Jogurtowiec na szpinakowym spodzie

 Ciasto idealne na upalne dni, ale i nie tylko. Kwaskowe w smaku, orzeźwiające. Zielony spód dodaje kontrastu dzięki któremu efektownie się prezentuje. Zapraszam do przepisu na szybkie kolorowe ciasto.


JOGURTOWIEC NA SZPINAKOWYM SPODZIE 

SKŁADNIKI NA SPÓD 

NA BLASZKĘ 25/35 CM

4 jajka 

szklanka cukru 

szklanka mąki 

łyżeczka proszku do pieczenia 

1/4 szklanki oleju 

300 g szpinaku świeżego lub mrożonego 


SKŁADNIKI NA ŚRODEK 

 3 sztuki po 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 

3 galaretki cytrynowe 


SKŁADNIKI NA WIERZCH 

2 galaretki malinowej 

200 g malin 


PRZYGOTOWANIE 

Białka ubić z cukrem.Dodawać po żółtku, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Dodać zblendowany szpinak. (szpinak można zblendować z olejem,wtedy pominąć olej jak mówi przepis powyżej)Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Do jogurtu dodać letnie rozpuszczone galaretki (rozpuścić 3 galaretki w 1,5 szklanki wody) . Wylać na biszkopt. Położyć owoce, wstawić do lodówki, aby stężało. Po tym czasie tężejące galaretki wylać na owoce. (galaretki rozpuścić jak mówi instrukcja)

Smacznego.

Oczywiście można użyć innych 

owoców i galaretek. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...