Translate

19 października 2024

Krem z dyni z nutą pomarańczy i imbirem

 Jeśli szukacie czegoś rozgrzewającego na jesienne chłody to dobrze trafiliście. Przed Wami aksamitny dyniowy krem z dodatkiem pomarańczy i imbiru. Użyłam dyni hokkaido.


  



Wystarczy upiec kawałki dyni z warzywami a następnie zblendować na purée. Taki krem z dyni hokkaido jest nie tylko smaczny, ale także lekkostrawny i niskokaloryczny. Ja podałam go z dodatkiem słodkiej śmietanki, uprażonymi pestkami dyni oraz z grzankami.

Wychodzi bardzo aromatyczna i doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. 


Zachęcam do przepisu 


              KREM Z DYNII 

Z NUTĄ POMARAŃCZY I IMBIREM 


SKŁADNIKI 

Średnia dynia 

2 marchewki 

4 ziemniaki 

2 cebule 

4 ząbki czosnku 

2 łyżki masła 

1 litr wody 

 sok z dwóch pomarańczy

Korzeń imbiru około 3 cm

2 łyżeczki kurkumy 

łyżeczka gałki musztatołowej

sól 


PRZYGOTOWANIE 

Dynię pokroiłam razem ze skórą i usunęłam pestki. (po upieczeniu łatwiej odchodzi skóra) . Marchewkę,ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam. Warzywa wraz z dynią umieściłam na blaszce i piekłam 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu zdjęłam skórę z dyni i umieściłam ją razem z warzywami w garnku. Zalałam wodą, dodałam masło i gotowałam do miękkości. Dodałam staranowany imbir, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól oraz sok z pomarańczy. Wszystko razem zblendowałam na aksamitny krem. 









Wierzch posypałam uprażonymi pestkami dyni ,polałam słodką śmietanką a na środek włożyłam tost z bagietki.(Bułkę pocięłam ,skropiłam olejem,posoliłam,posypałam oregano i piekłam w piekarniku około 10 minut w 160 stopniach Celsjusza)


Smacznego .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...