Translate

14 marca 2023

Babka gotowana

 Przepis jest super sprawdzony i nie wymaga pieczenia.Babka będzie idealna na Wielkanoc, ale i nie tylko.Polecam.

Aby zrobić babkę gotowaną potrzebujecie oprócz specjalnej formy , również wysoki garnek. 




Foremka do babki gotowanej nie jest duża, bo jej wymiary wynoszą około: 17 cm na wysokość oraz około 16 cm od góry, w najszerszym miejscu. Foremka na babkę gotowaną ma pojemność około 1,5 litra.


SKŁADNIKI

200g masła 〰️1 szklanka cukru 〰️5 jajek 〰️1 szklanka mąki pszennej 〰️1 szklanka mąki ziemniaczanej 〰️2 łyżeczki proszku do pieczenia 〰️2 łyżki kakao 〰️3 łyżki wrzącej wody

POLEWA CZEKOLADOWA

czekolada mleczna lub gorzka 90g 〰️100 ml śmietanki 30 %〰️ posypka lub wiórki kokosowe a nawet można użyć kandyzowanych owoców.

DODATKOWO

masło do wysmarowania formy w środku oraz bułka tarta do posypania.

PRZYGOTOWANIE 

Masło utrzeć z cukrem.Żółtka oddzielić od białek i dodać do masła.Następnie przesiane obie mąki oraz proszek i miksować.Białka ubić i dodać do masy. Porcjami dodawać ubite na sztywno białka. Robię to zazwyczaj w 3-4 porcjach. Ciasto delikatnie mieszać tym razem przy pomocy szpatułki lub na najniższych obrotach miksera. Masę podzielić na dwie części.Do jednej dodać kakao rozpuszczone we wrzątku.

Foremkę bardzo dokładnie należy wysmarować od środka miękkim masłem. Starać się dotrzeć do każdego zakamarka i posmarować też komin formy. Wsypać bułkę tartą. Obtoczyć nią cały środek, a nadmiar wysypać.

Formę wypełnić  na przemian raz jasną raz ciemną masą.Przykryć pokrywką od kompletu.

Do garnka wysokiego wlać wodę i zagotować. (foremka ma być zanurzona mniej więcej do 3/4, by nie dostała się do zamknięcia).Po zagotowaniu wody wstawić formę.Garnek przykryć pokrywką ze specjalnym otworem,aby nie podskakiwała podczas gotowania .Jeżeli forma będzie wypływać, należy ją czymś obciążyć,aby stała stabilnie.Babkę gotować od momentu zagotowania 90 minut.Przez cały czas gotowania babki nie zdejmować przykrywki z garnka. Ogień nie powinien być ani za duży ani za słaby.Woda ma "pyrkać".Po wyjęciu formy otworzyć ją.Odczekać około 5 minut i ostrożnie przełożyć babkę na kratkę do studzenia wypieków lub na talerz. Podczas studzenia babki przygotować polewę czekoladową.Rozpuścić czekoladę w rondelku dodać śmietankę i wymieszać.Posmarować polewą, używając pędzelka silikonowego oraz posypać posypką lub innymi dodatkami.

RADA JAK WYJĄĆ BABKĘ

 Aby ułatwić sobie wyjęcie  świątecznego ciasta z formy, potrzymaj babkę przez chwilę nad parą lub włóż na kilka minut do zimnej wody.





Charakteryzuje się ona wilgotnym i sprężystym środkiem, i nieco różni się smakiem od tradycyjnej babki wielkanocnej. 

Smacznego.

5 komentarzy:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...