To danie jest moim ulubionym daniem z dzieciństwa.Bazowymi produktami jest mięso mielone, biała kapusta i kasza manna.Potrawa prosta, tania i smaczna.Zapraszam do skorzystania z przepisu.
SKŁADNIKI
(z tej ilości wyszło mi 20 sztuk klopsów)
1kg mielonej łopatki 〰️3 cebule 〰️ 1/4 część białej kapusty 〰️2 jajka 〰️1/2 szklanki kaszy manny 〰️2 łyżki majeranku 〰️4 ząbki czosnku 〰️ łyżka papryki słodkiej czerwonej 〰️ sól i pieprz〰️ pół szklanki zimnej wody
SKŁADNIKI NA SOS
pół kg pieczarek〰️2 łyżki masła 〰️2 cebule 〰️3 ząbki czosnku 〰️250 ml śmietanki 30%〰️4 łyżki mąki pszennej 〰️3 łyżki sosu grzybowo-sojowego lub samego sojowego ciemnego 〰️ liść laurowy 〰️ziele angielskie 〰️ pęczek koperku
Mięso umieściłam w misce po czym dodałam jajka, kaszę manną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na patelni i dodałam do farszu.Kapustę zszatkowałam na tarce o grubych oczkach i połączyłam z farszem.Doprawiłam solą, pieprzem,majerankiem i papryką słodką czerwoną.Następnie wlałam mocno zimną wodę.Dokładnie wymieszałam i formowałam średniej wielkości klopsy.Moczyłam ręce w wodzie, gdyż to usprawnia mi pracę. Następnie obtoczyłam je w mące i obsmażyłam na patelni z obu stron.Mięso przełożyłam do szerokiego garnka i zalałam wodą tak ,aby je przykryć.Dodałam liść laurowy , ziele angielskie i przykryłam pokrywką.
W międzyczasie jak klopsy się gotowały wzięłam się za przygotowanie sosu.Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na maśle na małym ogniu .Po 5 minutach dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieczarki pokrojone w grubsze plastry.Lekko podlałam wywarem z klopsów.Wszystko razem trzymałam na ogniu pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie przełożyłam pieczarki do gotujących się klopsów.
Całość dusiłam od zagotowania 30 minut.Do śmietanki dodałam mąkę ,sos grzybowo -sojowy i wymieszałam trzepaczką . Całość wlałam do klopsów. Trzymałam na ogniu około 10 minut, aż sos się zredukował.Doprawiłam solą, pieprzem i posypałam świeżym koperkiem.
Jeżeli sos wyda się Wam za rzadki dodajcie zaklepkę ze śmietanki i mąki i chwilę pogotujcie.
Mój sos wyszedł idealnie aksamitny.
Warto powracać do smaków dzieciństwa , gdyż dania są proste i smaczne.
Smacznego.
A kiedy dodać ta kapustę i w jakiej formie?
OdpowiedzUsuńUzupełniam post.zszatkować na tarce o grubych oczkach i połączyć z farszem mięsnym.
UsuńUzupełniłam post.Zszatkować na tarce o grubych oczkach i połączyć z farszem mięsnym.
UsuńA z czym podajesz,ryż, ziemniaki czy z bułka
OdpowiedzUsuńKto jak lubi.Wszystkie opcje pasują.
UsuńWszystkie opcje są super
UsuńA poszatkowana kapusta ma być surowa czy ja lekko zaparzyć?
OdpowiedzUsuńSurowa nie trzeba parzyć
Usuń