Translate

8 czerwca 2023

Porzeczkowiec

 Zapraszam do przepisu na pyszne ciasto z czarną porzeczką. Nie wymaga dużo pracy a jest smaczne i efektowne.




SKŁADNIKI NA BISZKOPT BLASZKA 36/25cm

6 jaj

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

3 saszetki czekolady do picia lub 3 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY

2 budynie waniliowe

kostka masła

sok z połowy cytryny

SKŁADNIKI NA POLEWĘ

100ml śmietanki 30%

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 

DODATKOWO 

3 słoiczki dżemu porzeczkowego 150 g(u mnie mam własną konfiturę z  czarnej porzeczki)

WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO

Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę.Następnie dodajemy po jednym żółtku.Wlewamy olej i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Mieszamy.Wsypujemy czekoladę z saszetek i łączymy z masą biszkoptową.Pieczemy 35 minut w 180°C.Biszkopt dzielimy na dwie części.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ

Budynie robimy jak wskazane na opakowaniu a następnie studzimy.Miksujemy kostkę masła i dokładamy partiami zimny budyń oraz sok z cytryny.Miksujemy.

WYKONANIE POLEWY

Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy . Dodajemy pokruszoną czekoladę.Mieszamy do połączenia.

SKŁADANIE CIASTA

Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.Następnie wykładamy masę budyniową.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.

Ciasto nie jest słodkie a porzeczka świetnie przełamuje smak.Jest pyszne, słodko-kwaskowate i wilgotne.Gorąco polecam wypróbować.








Smacznego.







8 komentarzy:

  1. Jak śmietankę wymieszać z czekoladą ? coś podgrzać ? rozpuścić ? Budynie ugotować na czym ? mleku? roślinnym? Wodzie? .Przepis niedokładny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzać śmietankę i wkruszyć czekoladę i mieszać aż się połączy.A Budyń zawsze na zwykłym mleku.

      Usuń
    2. Piesze przecież według jak budyń według przepisu na opakowaniu budyniu

      Usuń
  2. Tylko 1 lyzka olej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wychodzi raczej twarde i nie rośnie za dużo, napewno tak dużo mąki musi być ?

    OdpowiedzUsuń

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...