Translate

13 czerwca 2023

Cukinia i ziemniaki faszerowane po meksykańsku

 Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i tania – może być podawana jako dodatek lub główny składnik potrawy. Jednym z najpopularniejszych i bardziej efektownych dań jest cukinia faszerowana mięsem mielonym – sprawdź jak ją przygotować!U mnie w wersji delikatniejszej a mianowicie z drobiowym mięsem mielonym.



SKŁADNIKI

3 sztuki cukini 

50 dkg mięsa mielonego drobiowego (mięso z piersi jest delikatne, więc polecam)

30 dkg pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

2 pomidory

Puszka czerwonej fasoli 

40 dkg sera żółtego(połowa do farszu połowa na wierzch) może być więcej, wedle uznania.

sól

pieprz

przyprawa do dań meksykańskich

pół łyżeczki kminu rzymskiego 

zioła prowansalskie

oregano

olej do smażenia

natka pietruszki lub koperek do posypania

ketchup lub sos czosnkowy do polania


PRZYGOTOWANIE 

Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu).

Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi , czosnkiem,oregano, kminem rzymskim i przyprawą do dań meksykańskich. Dodajemy ,także wydrążone środki z cukinii , które uprzednio drobno siekamy oraz odsączoną fasolę.Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki.Kroimy w kostkę i dorzucamy do farszu Chwilę trzymamy na ogniu.Po wyłączeniu dodajemy połowę starkowanego sera i łączymy z farszem.

Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem a następnie układamy cukinie. Posypujemy pozostałym serem.


Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180°

Następnie układamy na talerzach, polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.






FASZEROWANE ZIEMNIAKI

Ugotowałam w osolonej wodzie uprzednio obrane duże ziemniaki.Gotowałam od zagotowania 10 minut.Po ostudzeniu wydrążyłam środki ziemniaka.Posypałam solą, pieprzem oraz papryką słodką i nałożyłam farsz z cukini. Posypałam serem. Ułożyłam na blaszce posmarowanej olejem i piekłam 40 minut w 180 stopniach. 

Do farszu ,można dodać wydrążone środki z ziemniaka.Ja nie dodawałam. 





Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...