Translate

22 grudnia 2023

Piernik z powidłami śliwkowymi



W Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na ten wyjątkowy wypiek, jednak większość jest dość mocno powtarzalna.Ja ulepszyłam wersję ze starego przepisu. Piernik wyszedł aromatyczny . Powala swoim zapachem i smakiem.Jest ekspresowy i łatwy w przygotowaniu.




SKŁADNIKI NA 2 KEKSÓWKI 36/12 CM LUB NA DUŻĄ BLACHĘ

 6 jajek

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 szklanka oleju

1 szklanka mleka

2 małe słoiczki 250 g powideł lub innego dżemu

3 łyżki kakao

3 pełne szklanki mąki

2 łyżeczki sody

2 łyżki miodu

Przyprawa do piernika.

1 łyżka mąki ziemniaczanej


POLEWA CZEKOLADOWA

2 tabliczki gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki 30%

Czekoladę należy rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać śmietankę i wymieszać.

PRZYGOTOWANIE

Wszystko razem mieszamy, mikserem w dużej misce.Najpierw zmiksować należy jajka z cukrem a następnie resztę składników. Ciasto przelewamy do dwóch większych keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Papier można natłuścić olejem i posypać bułką tartą lub zwykłą mąką.  

Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st góra -dół



Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.Patyczek musi być suchy. Pierniki po ostudzeniu posmarowałam polewą czekoladową.Polewy starczyło mi na wierzch i boki. Udekorowałam płatkami migdałowymi i krokantem orzechowym(orzechy ziemne prażone) .








 SMACZNEGO.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...