Zapraszam na przepyszne pieczone pierogi.
SKŁADNIKI NA CIASTO
Z tej ilości wyszło mi 40 sztuk pierogów
500g mąki pszennej
1 jajko
Szklanka ciepłego mleka
40 g masła
pół łyżeczki soli i cukru
40 g drożdży
+1 jajko z łyżką gęstej śmietany do posmarowania
SKŁADNIKI NA FARSZ
4 cebule
Pół kg pieczarek
30 dag żółtego sera
czosnek, pieprz, sól
Zaczęłam od przygotowania ciasta do pierogów z pieca. W jednej misce umieściłam razem wszystkie składniki na ciasto na pierogi. Będą to: 500 g mąki pszennej; jedno średnie jajko; szklanka ciepłego mleka; masło - 40 gramów; pół łyżeczki soli i cukru oraz 40 dag drożdży. Drożdże wkruszyłam na koniec.Wyrobiłam ciasto.Jeżeli ciasto się klej, należy dodać trochę mąki. Odstawiłam na 40 minut do wyrośnięcia.W między czasie podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę i dodałam startowane na grubych oczkach pieczarki. Smażyłam do czasu wyparowania wody. Wystudziłam i dodałam startowany ser. Doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.Wymieszałam.Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na około 4 mm(uprzednio blat podsypałam mąką) Wykrawałam kółka o średnicy szklanki i nakładałam farsz.Dokładnie zlepiłam brzegi (można użyć widelca) Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2 cm od siebie.Następnie posmarowałam jajkiem z dodatkiem gęstej śmietany i posypałam czarnuszką.Piekłam w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st 25 minut.
Smacznego.
Takie pierogi robię wcześniej. Następnie studzę i mrożę w folii do mrożenia. Przed podaniem lekko podgrzewam w piekarniku.
Super przepis i ja koniec cenna wskazówka 😍 Dzięki temu można mieć świeże pieczone pierożki aż do nowego roku ❤️ Dziękuję
OdpowiedzUsuńDokładnie tak 😁 Dziękuję 😃 Smacznego 😁
UsuńDrozdze swieze czy suszone (granulki?)
OdpowiedzUsuńŚwieże najlepsze można i suche 😃
OdpowiedzUsuńJeśli bym chciała zrobić połowę porcji to i tak dać jedno jajko?
OdpowiedzUsuńNie zaszkodzi.
Usuń