Zapraszam do przepisu na nieskomplikowany omlet grecki. To doskonały wybór nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Zobacz, jak przygotować smakowity grecki omlet - przedstawiam szczegółowy przepis.
SKŁADNIKI NA DWIE STANDARDOWE BLASZKI DO PIECZENIA
10 jajek
3/4 szklanki mąki zwykłej lub orkiszowej lub migdałowej (w zasadzie każdej)
3/4 szklanki jogurtu typu greckiego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
270 gr sera feta
200 gr szpinaku świeżego
1/3 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotować zieloną pastę ze szpinaku i oleju.100 gr szpinaku zblendować z olejem.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka miksować razem z zieloną pastą do momentu uzyskania gęstej struktury. Następnie dodać przesianą mąkę z proszekiem do pieczenia. Wymieszać mikserem tak ,aby nie było grudek. Do masy z żółtek dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby dosolić.
Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem i wysmarować olejem . Wylać masę po równo na każdą blaszkę. Rozsypać na wierzch resztę zblanszowanego szpinaku (na niewielkiej ilości oleju podsmażyć resztę szpinaku około 4 minut)oraz rozkruszoną lub drobno pokrojoną fetę.
Piec 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jako dodatek do omleta proponuję sos tzatziki. Świetnie komponuje się także z jogurtem zmiksowanym z awokado. Sos taki należy doprawić solą, sokiem z cytryny oraz czosnkiem.
Omlet można także upiec na jednej większej blaszce, wtedy będzie wyższy.
Smacznego.
Gosiu jest wyśmienity 😋😋👍👍❤️❤️ jak wszystko co tworzysz 👏👏👏❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło 😁 śliczne dzięki 😃
Usuń